Vodostaj Save, Drine, Dunava i Tise još je u porastu, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nivo ovih reka će se povećavati i naredna tri dana.

Preduzeće „Vode Vojvodine“ saopštilo je juče da se na Savi u Vojvodini na 321 kilometru sprovodi redovna, a na 41,7 kilometara vanredna odbrana od poplava.

Posle desetodnevnih poplava koje su ugrozile domaćinstva u naseljima na levoj obali Dunava u Beogradu, voda je počela da se povlači. Još ima poplavljenih dvorišta i podruma kuća u nižim delovima grada, i te probleme su uglavnom izazvale podzemne vode, a u glavnom gradu se ne očekuje uvođenje vanrednih mera.

Najugroženija područja su u opštini Šabac, gde su se na mestima gde nema nasipa izlile Drina i Sava. U Šapcu je na snazi vanredna odbrana od poplava, a pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Ivan Baras kaže da nadležne službe prate stanje na terenu i da je mehanizacija u pripravnosti.

Sela Mrđenovac i Provo u opštini Šabac već nedelju dana su poplavljena. Dragomir Ranđić iz Mrđenovca kaže za Danas da je voda došla do njegovog dvorišta i da će, ukoliko Sava i dalje bude nadolazila, ući i u kuću. Selo ima oko 250 kuća, a većina njih se nalazi u blizini reka.

– Problem je što je Mrđenovac omeđen sa dve reke Dobravom i Savom, a uz njihovo korito nedostaje oko kilometar nasipa. Čim vodostaj jedne od njih poraste, obavezno dođe do izlivanja. Neposredno do reka nalaze se njive, koje su već nedelju dana poplavljene. Na njima je uglavnom posejana salata, koja je već propala, a ako se voda ne povuče za dan-dva, propašće i pšenica – ukazuje Ranđić.

On dodaje da je prilikom poplave 2006. izgrađen deo nasipa i da nasip nije završen čitavom dužinom uz reku, jer „opština verovatno nema novca“.

Iako je vodostaj Tamiša je u blagom opadanju, u Mesnoj zajednici Jaša Tomić kažu da su im najveća briga podzemne i površinske vode, koje su poplavile oranice i dvorišta. Šteta u poljoprivredi je na vidiku, a kanali su prepuni vode.

– Nasipi su visoki oko 8,5 metara, urađeni su prošle godine i nisu zatajili, dobro čuvaju selo. Tamiš je u opadanju, ali izbile su podzemne vode i to je problem koji će nas, po svoj prilici, dugo mučiti – objašnjava Spaso Mladenovski iz MZ Jaša Tomić. Ovo selo ima 5.000 oranica, koje su poplavljene, a podzemne vode prete svim ratarskim kulturama na 18.000 hektara oranica u opštini Sečanj.

 

Sremska Mitrovica nije ugrožena

Na Savi kod Sremske Mitrovice proglašena je redovna odbrana od poplava. Vodostaj je iznosio 712 centimetara, a sam grad nije ugrožen, jer se vanredna odbrana proglašava na 750 cm. J. Z.

Najveće poplave u Srbiji 2006.

Najveća ikad zabeležena poplava u Srbiji dogodila se 2006. Oko 225.000 hektara obradivog zemljišta bilo je poplavljeno, a šteta je procenjena na 35,7 miliona evra. Poplava iz aprila 2005. u centralnom Banatu nanela je štetu u iznosu od 12,6 miliona evra. Tada su utrošena tri miliona evra na radove za zaštitu od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari