“Poginulo je bar deset naših meštana, a nema saobraćajnih znakova, pešačkog prelaza, ležećeg policajca”: Građani Čamurlije blokirali put Niš- Aleksinac u znak protesta 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Stotinak meštana Čamurlije blokiralo je saobraćaj na jedan sat u znak protesta zbog čestih saobraćajnih nesreća koje se događaju na putu Niš- Aleksinac, kod ovog niškog sela.

Oni su zatražili od Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ hitno postavljanje kompletne horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, a prvenstveno usporivača brzine.

Učesnici protesta kazali su da na putu koji prolazi pored njihovog sela nema nijednog znaka da se nailazi na naseljeno mesto, a nema ni pešačkog prelaza do autobuskog stajališta koje je preko puta ulaza u selo.

„Konkretan razlog za blokadu je povređivanje šesnaestogodišnjeg dečaka prošlog četvrtka. Njega je dok je prelazio kolovoz oborio automobil i naneo mu teške telesne povrede. na ovom potezu su, inače, učestale saobraćajne nesreće sa lakim i sa teškim povredama, ali i sa smrtnim ishodom.”, rekla je predsednica Saveta građana Čamurlije Svjetlana Ilić.

Ona je dodala da se kao predsednica Saveta građana nekoliko puta obraćala niškoj opštini Crveni krst, gradu Nišu i „Putevima Srbije“ i tražila postavljanje saobraćajne signalizacije, ali da je samo dobila odgovor da je reč o „regionalnom putu“.

„Nakon što se dogodila poslednja saobraćajna nesreća, tražila sam od grada i ‘Puteva Srbije’ postavljanje ‘ležećih policajaca’, obeležavanje pešačkog prelaza i znakova za ograničenje brzine i da se nailazi na  naseljeno mestu. Ništa nam nije konkretno obećano“, rekla je Ilić.

Ona je dodala da se nada da će ovim protestom uspeti da pokrenu preduzeće „Putevi Srbije“, koje je nadležno za put Niš-Aleksinac, da nešto učini kako bi se bezbednost saobraćaja povećala.

Tražimo samo, kazala je, bezbedan put za našu decu i nas i dodala da Čamurlija ima oko 700 stanovnika.

„U selu, koje ima oko 700 stanovnika, imamo školu samo do četvrtog razreda, a nakon toga deca nastavljaju školovanje u Nišu. Do autobuskog stajališta svakodnevno prelaze put koji je mnogo opterećen saobraćajem. Broj vozila naročito se povećao nakon izgradnje garaže ‘Niš-ekspresa’ pored sela i pomeranja naplatne rampe na auto-putu“, precizirala je Ilić.

“Poginulo je bar deset naših meštana, a nema saobraćajnih znakova, pešačkog prelaza, ležećeg policajca”: Građani Čamurlije blokirali put Niš- Aleksinac u znak protesta 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

Milena Ilić, majka dečaka koji je teško povređen prošlog četvrtka u saobraćajnom udesu kazala je novinarima da je njenog sina oborio vozač koji se kretao velikom brzinom i koji nije ni zakočio.

„Moj sin ima višestruke prelome karlice, nadlaktice, lopatice, rebara… Polomljena rebra su mu probušila plućnu maramicu i plućno krilo. To su morali da mu saniraju da bi mu danas operisali ruku, na kojoj ima dvostruki prelom. Leži devet dana u bolnici i ne sme da se pomeri ni milimetar. Oporavlja se, ali jako teško. Tražimo ‘ležeće policajce’ da se slične nesreće ne bi događale“, rekla je Milena.

Baka povređenog dečaka Lela Ilić je kazala da je doživela tešku traumu kada je videla unuka kako povređen leži na istom mestu na kojem je pre 22 godine poginuo njen svekar.

„Za 56 godina koliko imam i živim u ovom selu, poginulo je sigurno naših deset meštana. Poginula je devojčica, biciklista…, a koliko je ljudi tek povređeno ne pitajte. Ovde je mnogo strašno, ne znate sa koje strane vozila i autobusi da naiđu. Autobusi ulaze i izlaze iz garaže, njihovi radnici se parkiraju na parkingu, putem jure automobili. Morate da imate oči na sve četiri strane da bi prešli put i došli do autobuske stanice“, rekla je Lela Ilić.

Ona je kazala da još ima regionalnih puteva u Srbiji pa na njima ima znakova i za naseljeno mesto i „ležećih policajaca“.

„Postoji znak da se paze jeleni, pa zar su jeleni važniji od ljudi? Očigledno da jesu jer nema znaka za Čamurliju ni na ulazu ni na izlazu iz sela“, istakla je Ilić.

Stanovnici Čamurlije najavili su da će blokirati put svakog dana od 18 do 19 časova dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari