"Pogrebni venci na kući novinara Dukića su zastrašivanje i pretnja" 1Foto: S. Dukić

Ne jedan, nego dva pogrebna venca osvanula su na kapiji porodičnog imanja u selu Šumica kod Kovina gde živi nekadašnj dopisnik Ljubljanskog Dela za Srbiju i dugogodišnji novinar brojnih beogradskih medija Slobodan Dukić.

O incidentu je policiju i javnost izvestila redakcija sajta „Pančevo Si Ti“ gde Dukić piše a osudila novinarska udruženja. Pokrenuta je istraga a Slobodan Dukić dao je iskaz o događaju.

Incident se desio u noću između nedelje i ponedeljka, 19. septembra kada je Dukić izlazeći u dvorište u jutarnjim satima primetio dva venca na kapiji i skamenio se, požurivši da o svemu obavesti policiju.

Kako kaže, policija je u sredu obavila uzimanje otisaka ali je padala kiša što može uticati na istragu. Slučaj je za sada vodi kao nepoznati počinioci.

„Uopšte mi nije bilo svejedno a nije ni sada nije, strašno sam loše reagovao, skočio mi je pritisak a pošto sam ranije imao operaciju srca, to je sve loše na mene delovalo. Ja se novinarskim poslom ponosim i nosim se sa svime što on donosi, a zna se da uvek ima neprijatnosti. U ozbiljnim sam godinama, premda još uvek pišem a živim na kraju sela Šumarak, prema šumi i Deliblatskoj peščari i nije svejedno kada vam neko šalje takve poruke“, priča Dukić za Danas.

Na pitanje o čemu piše i ko bi mogao da se ljuti zbog tema kojima se bavi u Kovinu, Slobodan Dukić kaže da se poslednjih meseci bavio problemima sa lažnim diplomama a da sa Predškolskom ustanovom Kovin vodi sudski spor.

„Dovodim sve u vezu sa svojim poslednjim tekstom u kojem sam pisao da osoba bliska predsedniku opštine Kovin poseduje lažnu diplomu o stečenom visokom obrazovanju na novosadskoj Visokoj poslovnoj školi. Novinari nauče da žive sa pritiskom ali ne mogu sa svakim sami da se nose“, priča Slobodan Dukić, koji ima punih 78 godina.

Za preko 50 godina u novinarstvu Dukić je doživeo i politčke obračune tokom raspada Jugoslavije, izveštavao sa Kosova, bio pod udarom bezbednosne agencije, radio za brojne beorgradske medije ali i za Slobodnu Dalmaciju.

Kada se u penziji skrasio na porodičnom imanju u blizini Kovina, nastavio je da honorarno piše i objavljuje tekstove, koji se mogu se pratiti na sajtu  „Pančevo Si Ti“.

Urednik ovog sajta Nenad Živković je saopštio da očekuje od državnih organa da Dukića uzmu u zaštitu, da počinilac ovog neumesnog dela bude otkriven i da javnosti bude upućena poruka da ovakav i bilo kakav drugi akt zastrašivanja novinara nije prihvatljiv u demokratskom društvu.

UNS je ocenio da je reč o „zastrašivanju i pretnji“ i zatražili su „hitnu“ reakciju tužilaštva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari