Poštovani Aleksandre, molim Vas da objavite moju dopunu jučerašnjeg intervjua pošto je došlo do nekih nepreciznosti u prenošenju onoga što sam naveo kolegi Cvejiću. Naime, radi se o tome da nije najjasnije preneto to što sam govorio, a nije preneto ni u celosti. Biću kratak. Nije izvučen naslov koji odgovara tome šta sam pričao, a i bitni delovi nedostaju.


Na Studiju B sam ukinut, zabranjen, terorisan, klevetan i cenzurisan. Sve to što sam naveo jesu posebni oblici terora kroz koji sam prošao, od ignorisanja, skidanja sa rasporeda za prelistavanje u nekakvoj tišini i bez obrazloženja, a potom sam iz štampe saznao da mi je ukinuta emisija. Dakle, nisam rekao da nema cenzure i da nisam cenzurisan, već da sam prošao daleko „kompletniji“ teror od same cenzure. Sve ovo ti šaljem isključivo zbog naslova da prema meni nije vršena cenzura. Druga je reč ko iza toga stoji i sa kojima namerama i kakva je atmosfera stvorena u društvu da svako ko se dočepa minimalne vlasti poželi da se dodvori i da tako ubere neke poene. Ovo ti pišem i zbog toga da ne bude da sam o cenzuri govorio dok nisam otišao na Pink, a sada pričam da nje kao nema.

Opet ponavljam na Studiju B sam ukinut, zabranjen, terorisan, ignorisan i cenzurisan. Sve su to za sebe posebni vidovi maltretiranja, od javnog iznošenja neistina, pa do blaćenja u Skupštini Srbije i u raznim „emisijama“. Poslednje terorisanje desilo mi se prilikom odlaska iz Studija B 23. novembra i to na taj način da se to može opisati kao izliv neograničene mržnje i primitivizma. Naime, broj koji sam ja uneo u ovu kuću 063 350-375 mi nije dat u ponovni posed iako je to uobičajena praksa bila i jeste u ovoj kući. Podsećam da je telefon osnovno sredstvo za rad u novinarstvu i da ovaj moj broj poseduje gotovo svaka javna ličnost u Srbiji. Verovatno će sedeti pored nekog telefona u koji će ubaciti ovaj broj i krasti moje kontakte. To se zove špijunaža i krađa intelektualne svojine. Moram zbog toga naglasiti da je ovo daleko gore od same cenzure za koju ne tvrdim da je nema. Samo sam govorio o tome da je u mom slučaju sve bilo daleko gore.

Srdačan pozdrav,

Predrag Sarapa

Šta je Sarapa rekao Danasu?

Novinar Predrag Sarapa je u intervjuu objavljenom u juče u Danasu pod naslovom „Nije bilo cenzure u mom slučaju“ više puta rekao da ukidanje njegove emisije na Studiju B ne predstavlja primer cenzure. „U mom slučaju nije bila cenzura, to je bio teror primitivnih neznalica, to nije cenzura, to je zabrana rada“, naglasio je više puta Sarapa. Na direktno pitanje novinara Danasa, koji je sa Sarapom uživo razgovarao, da li to znači da ne smatra da je u njegovom slučaju bila cenzura, on je rekao, citiramo: „Ne, bila je zabrana rada. Ako to shvatate kao cenzuru, onda je to cenzura. Ne znam po čijem nalogu, ali sigurno je da niko iz vrha vlasti ih nije zvao da to traži“, naglasio je Sarapa. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari