Pojave u Novom Pazaru: Premalterisavanje murala 1Foto : BNV

Uoči obeležavanja 11.maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, „nestao“ je mural, koji je promovisao bosanski jezik. Pažnju javnosti, na zasedanju gradskog parlamenta, skrenuo je šef odborničke grupe SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj, čiju izjavu prenosi većina lokalnih portala.

Gradsku vlast pitao je ko je naredio da se malterom prekrije mural na zgradi, u kojoj se nalazi uprava JKP „Gradska čistoća“.

Uobičajeno odborničko, posebno opoziciono, pitanje moraće da sačeka odgovor nadležnih službi.

Škrijelj je, za sada, ostao usamljen u traženju odgovora i komentarisanju o premartelisavanju murala, jer „ako grad to nije odobrio, ko ima pravo da to uradi“ i „kome smetaju murali, kojima se promoviše jedno od temeljnih prava, koje je Ustavom Srbije zagarantovano Bošnjacima“.

Mural je nastao pre, skoro, pet godina, u okviru kampanje „Bosanski – jer smo Bošnjaci“, koju je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Cilj kampanje bila je promocija obrazovanja na bosanskom jeziku i potpuno informisanje bošnjačke zajednice o značaju informisanja na maternjem jeziku.

Tada je u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici naslikano po nekoliko murala, koji su Bošnjacima „ukazivali na značaj maternjeg jezika, kao ključnog elementa identiteta“.

Bile su ispisane reči Ćamila Sijarića „Tamo gde se teško živi, lepo se govori“, zatim, „Bosanski, jer sam Bošnjak“, „Bosanski – govorim i mislim“.
Sve je sada prekriveno malterom.

Škrijelj smatra da „nemara racionalnog objašnjenja, koje bi opravdalo necivilizacijski postupak“.

U tadašnju kampanju, čiji cilj je bio povećanje broja učenika na nastavi na bosanskom jeziku, uključili su se i mladi novopazarski slikari radeći murale.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari