Pokrajina: Predstavljena poslovna asocijacija za smanjenje klimatskih promena 1foto: AP Vojvodina

Poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“, koja je osnovana u cilju aktivnog učešća u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih pormena predstavljena je danas u Pokrajinskoj vladi.

Kako je istakao pokrajinski premijer Igor Mirović, cilj te asocijacije je povezivanje radi podsticaja državnih administracija u cilju usklađivanja politika, kako bi se lakše uticalo na smanjenje emisije štetnih gasova, uz digitalizaciju industrijskog sektora. Foku će biti i na obnovljivim izvorima energije i poljoprivredi, kao i niz drugih segmenata koji bi doprineo usporavanju klimatskih promena.

Razvojni fond Vojvodine, u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Inčonu, u južnoj Koreji ostvariće pravo na korišćenje sredstava iz tog fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.

„Svet je trenutno okupiran globalnim potresima izazvanim ratom u Ukrajini, ekonomskom krizom i pandemijom, i kada sve to prođe, planetarni problem klimatskih promena neće nestati. Zbog toga je kontinuitet delovanja za rešavanje tog problema izuzetno važan i ne sme se, ni u sadašnjim teškim okolnostima, prekinuti“, rekao je Mirović.

Dekarbonizacija globalne privrede od presudnog je značaja u deceniji pred nama, istakao je direktor „Zelenog navigatora zapadnog Balkana“ Goran Janjić, naglasivši da je cilj platforme, pored aktivnog učešća na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena, pružanje tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji.

Predsednik savetodavnog odbora te inicijative Saša Bešlić dodao je da je važno da se „Srbija postavi na put zelene tranzicije i uvede zelene obveznice“.

Tu asocijaciju osnovali su Razvojni i Garancijski fond AP Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari