Pokrajina traži od Vršca da smeni direktorku Centra za socijalni rad zbog ubistva dvogodišnje devojčice 1foto: Vlada Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku zatražiće smenu direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu Mirjane Knežević, zbog slučaja ubistva dvogodišnje devojčice, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Vladi Vojvodine u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić kazao je kako su u skladu sa nadležnošću sproveli nadzor nad postupanjem CSR Vršac, te je da su prikupljeni svi potrebni podaci i tok postupanja nadležnih državnih organa. Ova institucija pogrešno je procenila da bezbednost deteta nije ugrožena.

On je izneo i hronologiju reagovanja Centra za socijalni rad počevši od 30. aprila 2022. godine kada je majka prijavila policijskoj stanici u Vršcu nasilje u porodici, a policija je istog dana obavestila Centar, što je bilo prvo saznanje o nasilju u ovoj porodici.

Po prijavi nasilja u porodici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja procenjen je visok rizik od strane policije i istog dana su počiniocu nasilja izrečene hitne mere – udaljenje iz stana i zabrana kontaktiranja žrtve i zabrana da počinilac prilazi žrtvi 48 sati.

„Iako je po procedurama formiran stručni tim u Centru za socijalni rad, nakon čega je slučaj razmatran na Grupi za koordinaciju i saradnju, kojom rukovodi Osnovno javno tužilaštvo, konstatovan visok rizik od ponavljanja nasilja, izostala je redovna saradnja Grupe za koordinaciju kao i preventivne mere prema majci, žrtvi“, rekao je sekretar.

Centar za socijalni rad Vršac u proces zaštite od nasilja je prioritet usmerio na obezbeđivanje zaštite i bezbednost majke, dok je izostala procena položaja (rizika, bezbednosti) deteta, kao i preduzimanja mera zaštite deteta.

„Centar za socijalni rad Vršac u toku stručnog postupka nije utvrdio da je bezbednost deteta ugrožena. Izostala je blagovremena i adekvatna razmena informacija na Grupi za kordinaciju i saradnju o navedenom slučaju između svih institucija uključenih u proces zaštite, a posebno u vezi sa tokom krivičnog postupka i radnjama koje su preduzimane. Centar nije obavešten niti se informisao o toku krivičnog postupka kao ni o postupku veštačenja u vezi zdravstvenog stanja počinioca“, rečeno je dalje na konferenciji.

Po dobijanju, trenutno još nedostajućih spisa, Vuletić će u skladu sa svojim ovlašćenjima i priloženim dokazima o propustima u radu preduzeti mere protiv odgovornih, te tražiti da od Grada Vršca da smene direktorku CSR, jer samo oni kao osnivači institucije to i mogu.

Podsetmo, M. B. (35) ubio je svoje dete (2) te potom izvršio samoubistvo 4. oktobra u Vršcu.

Centar za socijalni rad je, uprkos protivljenju majke, odredio da otac viđa dete.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari