Pokret za preokret: "Aktivisti SNS-a i studenti odmah da napuste Filozofski fakultet i omoguće polaganje ispita u ponedeljak" 1Foto: Danas/A. L.

Pokret za preokret zahteva da se studentima blokiranog Filozofskog fakulteta omogući da polažu ispite, budući da u ponedeljak, 1. aprila počinje ispitni rok.

Fakultet je obustavio rad nakon što je grupa mladića na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju zahtevajući da se profesoru tog fakulteta i novinaru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog „govora mržnje“.

„Ako blokada ovog fakulteta ne prestane, studenti osnovnih i postdiplomskih studija neće moći da polažu ispite. Time će biti ugrožena njihova prava i do kraja biti narušena autonomija univerziteta“, navode u ovom pokretu.

Pokret za preokret traži da aktivisti SNS-a i studenti koji ih podržavaju hitno napuste prostorije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji drže okupiran.

Dodaju da je kompletna hajka protiv profesora Dinka Gruhonjića samo skretenje s tema koje muče vlast.

„Medijski i svaki drugi linč profesora Filozofskog fakulteta usmereni su na skretanje teme sa kriminala, korupcije i krađe izbora. Svakako i sa ubrzanom realizacijom Ohridskog sporazuma koju režim krije od građana. Neće biti da je neki profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu doveo Srbe na Kosovu i Metohiji u položaj građana drugog reda. Sve to su učinili inspiratori blokade fakulteta – Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije i njihove podružnice“, navode u PzP.

Oni pitaju zašto se policija i tužilaštvo u Novom Sadu ne bavi onima koji ispisuju fašističke parole i organizovani su u formacije slične fašističkim i uloga im je da prete i napadaju političke protivnike i antifašiste.

„Koliko puta je demoliran ugostiteljski objekat „Crni ovan“ u kome se okupljaju antifašisti i ko je odgovarao? Pokret za preokret poziva policiju i tužilaštvo da spreče dalje uzurpiranje fakulteta i obezbede autonomiju univerziteta koja je narušena ovim nasilnim činom“, napominju u pokretu.

Podsetimo, Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je rad u četvrtak, nakon što je grupa mladića na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju. Oni traže da se profesoru tog fakulteta i novinaru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog „govora mržnje“ u izmontiranom video snimku.

Dekanat Filozofskog fakulteta je naveo da je zgrada okupirana. Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari