Pokret za preokret: Država ne kontroliše migrantsku situaciju 1Ilustracija, Foto: MUP

Pokret za preokret ocenio je danas da su sve učestaliji obračuni migrantskih grupa u Vojvodini dokaz da država ne drži situaciju pod kontrolom i da nedavni obračun u Somboru, u kojem su najmanje dve osobe teško povređene pokazuje da se spirala nasilja nastavlja, posebno na području tog grada, Subotice i Šida.

Pokret za preokret istakao je da to što je veliki broj migranata van prihvatnih centara, u kojima imaju osigurane osnovne uslove za život, pokazuje da se tom temom država bavi neodgovorno.

Ocenjeno je da su granice prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj neadekvatno obezbeđene i da se značajan broj migranata na severu Vojvodine zadržava „kao u svojevrsnoj mreži“.

Navedeno je da na tim prostorima cveta trgovina ljudima i nelegalne aktivnosti u kojima učestvuju naoružani ljudi i da je „javna tajna da postoje nelegalni prihvatni centri“ iz kojih migrante organizovane kriminalne grupe pokušavaju da prebace preko mađarske ili hrvatske granice.

Postavlja se i pitanje kako se troši novac koji za zbrinjavanje migranata Srbiji stiže iz Evropske unije, koja je nedavno upozorila Srbiju za značajan priliv migranata sa njene teritorije, zaključio je Pokret za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari