Policija RS sprečila porodice žrtava genocida da uđu na mesto stradanja u Kravicama 1Porodice žrtava u Kravicama Foto: RSE

Policija bh. entiteta Republike Srpske nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da danas polože cveće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Radi se o mjestu gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloletnih osoba.

Ispred hale je bilo oko stotinu policajaca koji su sprečili ulazak.

Iz Policijske uprave Zvornik za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da pripadnici policije samo po službenoj dužnosti rade na obezbeđivanju ovog skupa, ali da nisu zabranili posetu Zemljoradničkoj zadruzi Kravice.

Porodice su došle u Kravicu u okviru obeležavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine.

Želja je da se obilaskom mjesta masovnog stradanja Bošnjaka oda počast nevino stradalim u srebreničkom genocidu.

Na mestu zadruge u Kravici već nekoliko mjeseci je u toku čišćenje terena i uklanjanje otpada.

Preživeli srebreničkog genocida i porodice stradalih strahuju da će ‘asanacijom’ koju sprovode vlasti, biti obrisano sjećanje na jedno od najmasovnijih ubistava zarobljenih Bošnjaka koje se dogodilo u julu 1995. godine.

Zadruga u Kravici se nalazi između Srebrenice i Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a u ratu je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Svakog 13. jula članovi porodica ubijenih, te Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ obilaze prostor Zadruge u Kravici i polažu cveće.

Pre devet godina policija je pokušala da majkama spreči ulaz u krug Zadruge, nakon čega su probile policijski kordon, otvorile kapiju i položile cveće.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 27. godišnjica genocida koji su srpske snage počinile u ovom mjestu 1995. godine. Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava.

Za 27 godina ukupno je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.721 osoba.

Komentar Ambasade SAD

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zaprepaštene odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas u znak sećanja na gubitak najmilijih tamo tokom genocida u Srebrenici, navedeno u objavi Ambasade SAD na twitter-u, koju prenosi RSE.

Iz Ambasade SAD poručili su da „lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost odati počast svim civilnim žrtvama“, bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim. To, kako navode, uključuje omogućavanje porodicama žrtava da pristupe mestima stradanja i da obeleže sećanje na najmilije: „Ovo je od suštinskog značaja kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH krenu napred. Omogućiti im taj pristup je takođe pristojna stvar.“

U Ambasadi SAD su zbog blokiranja pristupa porodicama u Kravici kritikovali Srđana Rankića, načelnika Opštine Bratunac: „Odluka načelnika Rankića ne menja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje što je neophodno za sve ljude u BiH da žive mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari