Šta je sve u vezi s policijom u školama 1. septembra podelilo javnost na početku nove školske godine? 1Foto: Ana Milošević/Danas

Nova školska godina, na svu sreću, nije počela uz jake policijske snage oko škola, mada se takav scenario naslućivao iz saopštenja koje su pre nekoliko dana uputili ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova.

„Predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova održali su radni sastanak povodom početka školske godine. Na sastanku je istaknuto da će policija obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra i da će policijski službenici biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene“, glasilo je pomenuto saopštenje.

U školama, međutim, situacija je juče bila drugačija. Neke nastavnike i đake u školskom dvorištu i na ulazu u školu zaista su sačekali uniformisani pripadnici MUP-a, neki su ih uzalud tražili, u nekim školama pojavili su se na kratko.

Tek, ni po ovom pitanju prosvetni radnici i roditelji nisu na vreme i adekvatno obavešteni. Pojedini roditelji svedoče da su u blizini škola uočili saobraćajnu policiju, što je redovna aktivnost na početku svake školske godine.

Javnost je podeljena oko toga da li je policiji mesto u obrazovnim ustanovama, ali su posle majskih tragičnih događaja mnogi roditelji uvereni da bi ta mera doprinela povećanju bezbednosti u školama.

Nekima prisustvo policajaca uliva poverenje i sigurnost, drugima nemir i nelagodu.

Sigurno je da MUP nema toliko zaposlenih koji bi od ujutru do uveče obezbeđivali baš svaku od preko 1.700 škola u Srbiji, niti je to potrebno.

Slanju policije trebalo je da prethodi analiza stanja bezbednosti učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama, koja se, međutim, tek najavljuje.

Izostalo je informisanje roditelja, učenika i nastavnika o nadležnosti pripadnika MUP-a koji će boraviti u i oko škola.

Da li će policajci biti naoružani, hoće li smeti da pretresaju decu, po kojim procedurama će postupati ako dođe do neželjenih događaja, samo su neka od pitanja na koja je trebalo odgovoriti.

Ono što je sigurno, to je da prisustvo policije u svakoj školi nije rešenje za prevenciju i smanjenje nasilja.

Nismo sigurni ni da će tome doprineti projekat koji se ovih dana reklamira, budući da je planirana jedna radionica po polugodištu u osnovnim školama.

U odsustvu jasne strategije kako da se stane na put nasilju u školama, što mora biti povezano sa sveobuhvatnim merama u mnogim drugim segmentima društva (jer škola jeste ogledalo društva) nepoverenje javnosti u obećanja nadležnih ne treba da čudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari