Da li OŠ „Stefan Nemanja“ preti zatvaranje i šta na to kaže Ministarstvo prosvete? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Grupa roditelja učenika OŠ „Stefan Nemanja“ pokrenula je onlajn peticiju kojom zahtevaju da ta beogradska osmoletka nastavi da radi u postojećim uslovima, što uključuje korišćenje postojeće zgrade u kojoj je ova ustanova smeštena, kao i školskog dvorišta.

Da bi škola mogla biti zatvorena, a deo školskog dvorišta ustupljen za izgradnju nove zgrade Francuske škole strahuju roditelji koji su se obratili redakciji Danasa sa molbom da proverimo istinost glasina koje kruže prethodnih dana po školi.

Na našu molbu da pojasni o čemu je reč kako se ne bismo bavili spekulacijama direktorka OŠ „Stefan Nemanja“ nije odgovorila.

U školi nam je juče najpre rečeno da direktorka ima sastanak sa roditeljima koji su advokati i da smišljaju šta će preduzeti, a kada smo ponovo pozvali ona nije bila u školi.

U tekstu peticije se navodi da je Francuska škola u Beogradu inicirala izradu plana detaljne regulacije bloka između Bulevara vojvode Putnika, ulica Andre Nikolića, Vase Pelagića i Ljube Jovanovića GO Savski venac“ u cilju izgradnje novog školskog objekta u obuhvatu ovog plana.

„Služba glavnog urabaniste grada Beograda, je navela da je u cilju razmatranja nacrta odluke na Komisiji za planove Skupštine grada Beograda, potrebno pribaviti pozitvno mišljenje Ministarstva prosvete po pitanju mogućnosti planiranja Francuske škole u predmetnom bloku i potrebnih kapaciteta kompleksa koje je potrebno planirati za obezbeđenje standarda ove vrste školske ustanove“, piše u peticiji.

Kako se dalje navodi, Ministarstvo prosvete se obratilo dopisom OŠ „Stefan Nemanja“ za zahtevom da se izjasni da li škola koristi parcelu na kojoj se nalazi škola i školsko dvorište za obavljanje obrazovno-vaspitne delatnosti iz razloga što je Francuka škola u Beogradu inicirala izradu Plana detaljne regulacije radi izgradnje novog objekta, te da bi delovi parcele koju koristi OŠ „Stefan Nemanja“ trebali da budu ustupljeni na korišćenje Francuskoj školi radi izgradnje novog objekta.

„Imajući uvidu sve gore navedeno, izražavamo bojazan da bi OŠ „Stefan Nemanja“ mogla ostati bez školske zgrade u Ljube Jovanovića 2a, kao što je to bio slučaj i sa školskom zgradom u Petra Čajkovskog u kojoj se sada nalazi Nemačka škola. Ujedno ukazujemo Ministarstvu, da OŠ „Stefan Nemanja“ trenutno pohađa preko 400 đaka, te da ona jedina u rejonu Senjaka i Topčiderskog brda. Iz svih gore navedenih razloga tražimo da Ministarstvo prosvete uskrati Francuskoj školi ili bilo kom trećem licu svaku saglasnost, kojom bi se delovi školskog dvorišta i/ili školske zgrade OŠ „Stefan Nemanja“ ustupali ili davali na korišćenje, a što bi posledično dovelo do zatvaranja naše škole“, stoji u peticiji.

U peticiji piše i da je zgrada na Topčiderskom brdu koja je pripojena školi zidana je 1931. godine u stilu secesije, pod zaštitom je kao poseban istorijski spomenik, a zadužbina je Perside Milenković.

Roditelji koji su nam se obratili kažu da je uprava škole odgovorila Ministarstvu prosvete i obavestila ih je da koristi školsku zgradu i celu parcelu (školsko dvorište) za potrebe škole.

„Ministarstvo prosvete je imejlom odgovorilo našoj školi da ’nema potrebe da budemo zabrinuti’, jer se radi o uobičajenoj proceduri, međutim nije dat decidan odgovor da će zahtev Francuske škole biti odbijen, prenosi otac jednog učenika poruku koju su dobili u roditeljskoj viber grupi.

Iz Ministarstva prosvete za Danas su jedino kazali da nikakvog iseljenja učenika OŠ „Stefan Nemanja“ neće biti, ali nisu odgovorili na spekulacije da će parcela koja pripada ovoj osmoletki biti ustupljena Francuskoj školi.

Kakve su namere Grada Beograda u vezi sa objektom i parcelom na kojoj se nalazi ova osmoletka do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari