I najveći pesimisti među biračima i građanima kao i lokalni političari koji nisu u bloku još potpuno neformirane vladajuće većine koju pokušavaju sačiniti Sandžačka demokratska partija, Srpska napredna stranka i koalicija Zajedno za bolje Prijepolje (DS, SPS, G 17 plus i SPO) nisu očekivali da nekada jedan od najčistijih gradova u Srbiji bude sada toliko zaprljan političkim igrama oko formiranja vlasti.

Tačno tri meseca nakon ponovljenih lokalnih izbora, u ponedeljak, 9. februara, usledilo je još jedno neočekivano odlaganje konstitutivne sednice Skupštine opštine. Sednica je odložena zbog nedostatka kvoruma, jer su u zakazano vreme došli samo odbornici opozicije i Ćamil Hadžalić, predsednik skupštine, koji je kadar Ljajićeve partije. Na dnevnom redu bio je izbor predsednika opštine i članova Opštinskog veća. Hadžaliću je samo ostalo da sednicu odloži i novu najavi za danas, bez ikakvog obrazloženja o tome šta je sa 37 odbornika iz koalicione skupštinske većine.

Zbog toga su neki čelnici lokalnih odbora opozicionih stranaka istog dana održali konferencije za novinare na kojima su istakli da vladajuća koalicija nije sposobna i spremna da završi posao konstituisanja vlasti u opštini, da u Prijepolju većodavno traje vreme bezvlašća i neodgovornosti, ekonomskog i svakog drugog propadanja, siromaštva i povećane nezaposlenosti i da su za takvo stanje najviše krivi pojedinci iz partije Rasima Ljajića koji su svoje lične interese uzdigli iznad opštih interesa građana. Usledile su i stranačke ponude o novim koalicijama radi formiranja vladajuće većine sasvim drugog sastava od postojećeg.

Na konferenciji za medije OO DSS Vukosav Tomašević, predsednik odbora i opštinski odbornik pozvao je naprednjake da se pridruže opoziciji i formiraju novu skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu. „Ako Srpska napredna stranaka prihvati ovu ponudu, sve dogovore, sve pregovore i razgovore oko formiranja nove vlasti završićemo za 24 časa. To vam tvrdim odgovorno. I to bez ikakvog uplitanja bilo koga sa strane, iz Beograda ili iz bilo kog drugog centra“, rekao je Tomaševići najavio spremnost opozicije da kandidat SNS za predsednika opštine Dragoljub Zindovićbude u tom slučaju i biran na tu funkciju. Zvaničnog odgovora iz SNS na ovu ponudu još nije nije bilo.

– Prijepolje je jedina opština u Srbiji koja nije dobila vlast još od prošlogodišnjih majskih izbora i biće jedina opština u Srbiji u kojoj će predsednik opštine biti iz redova SNS Tomislava Nikolića, rekao je u susretu sa novinarima Ibro Bajo Fazlić, predsednik odborničke grupe Bošnjačke liste za evropski Sandžak. „Skupštinska većina ne može nikako da završi trgovinu funkcijama i foteljama. Posebno pada u oči nepoštovanje volje birača koji su svojim glasovima jasno pokazali da predsednik opštine treba da bude Bošnjak. Bošnjački narod u Prijepolju i njihovi glasovi su prodati radi ličnih interesa pojedinaca iz Sandžačke demokratske partije“, dodao je Fazlić. Iz ove stanke upućen je poziv svim demokratskim i proevropskim političkim grupacijama u lokalnom parlamentu radi formiranja skupštinske većine, uz jasno distanciranje od SNS čijem kandidatu za predsednika opštine neće u SO pružiti podršku.

O ponudi DSS naprednjacima da pristupe koalicionom bloku opozicije radi formiranja nove skupštinske većine u Prijepolju saopštenjem za javnost oglasio se i Opštinski odbor Demokratske partije Sandžaka koja u lokalnom parlamentu ima osam odbornika. „DPS ističe da je inicijativa DSS koju je pokrenuo odbornik te stranke Vukosav Tomaševićstav njegove odborničke grupe. Demokratska partija Sandžaka smatra da su u ovom trenutku za opštinu Prijepolje novi izbori najbolje rešenje koji će manje koštati građane nego nakaradno uspostavljena vlast. DPS je jasno istakla kandidata dr Zulkefila Bata Sadovića za predsednika opštine. Najnovija politička dešavanja su još jednom pokazala da jedino kandidat DPS zaslužuje da obavlja funkciju predsednika opštine Prijepolje“, dodaje se u saopštenju za medije OO Demokratske partije Sandžaka.

 

Na dnevnom redu i bosanski

Ako se danas i održi najavljeni nastavak sednice, što je samo tri dana pre zakonskog roka za konstituisanje opštinske vlasti u Prijepolju, njene sudionike čeka još jedna, pored izborne, vruća tema. U dnevni red je uvršteno i pitanje promene samo jednog člana opštinskog statuta koji bi omogućavao da se u službenoj upotrebi, pored srpskog, koristi i bosanski jezik i uz ćirilično i latinično pismo. Rečje o pitanju koje je dolazilo na dnevni red skupštinskih zasedanja u protekla dva odbornička mandata, prvo na predlog SDA, a kasnije i SDP, ali do sada nije imalo većinsku podršku u lokalnom parlamentu radi konkretne realizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari