Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Aleksandar Vuksanović podneo je ostavku na tu funkciju, potvrdio je Vuksanović za Danas.



– Nije bilo političkih pritisaka, već sam ostavku podneo iz ličnih razloga. Ja sam urolog i profesor na Medicinskom fakultetu i time želim da se bavim ubuduće. Sa mesta direktora Fonda odlazim zadovoljan – naglasio je Vuksanović.

Podsetimo, ministar finansija Mlađan Dinkić je prilikom rasprave u skupštini o budžetu prošle nedelje optužio Vuksanovića da je dopustio da se nagomilaju dugovi bolnica od nekoliko milijardi dinara, kao i da „ni reč nije rekao“ kada je nestalo 120 miliona evra kojima je država platila lekove veledrogerijama, a one farmaceutskim kućama nisu prebacile novac. Dinkić je tom prilikom najavio smenu direktora RFZO kao „političkog kadra DS“.

Vuksanović nije želeo da komentariše izjavu ministra finansija, ali je rekao za naš list da nije političar, niti politički aktivan. Na optužbe o dugovima RFZO, naš sagovornik je objasnio da Fond ne plaća lekove proizvođačima, već apotekama, apoteke plaćaju veledrogerijama, a oni proizvođačima.

– RFZO redovno prenosi sredstva apotekama, one, nadam se, veledrogerijama, a zašto veledrogerije ne prebacuju ta sredstva proizvođačima, pre je pitanje za policiju nego za RFZO – rekao je Vuksanović, dodajući da se Fondu na ime nenaplaćenih doprinosa duguje 130 milijardi dinara, od kojih je realno naplativo svega 25 milijardi, „jer je veliki broj firmi ugašen, a država ne izmiruje obaveze za socijalno ugrožene“.

Vuksanović je na mesto direktora RFZO izabran u septembru 2010. Dugovi Fonda u to vreme bili su 15 milijardi dinara, a danas su smanjeni i iznose 12 milijardi.

Očekuje se da će umesto Vuksanovića na to mesto doći Vukica Kocić Pešić, nekadašnja direktorka Apotekarske ustanove Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari