Politika i Danas sa najmanje prekršaja etičkog kodeksa 1Foto: Press centar UNS

Osam dnevnih listova u Srbiji su od marta do novembra ove godine ukupno prekršili Kodeks novinara Srbije u gotovo 5.300 tekstova, čime se nastavio trend povećanja broja prekršaja u odnosu na prethodne godine, pokazuje monitoring Saveta za štampu.

Najveći broj prekršaja, po više od hiljadu, zabeležen je u listovima Srpski telegraf, Alo i Kurir, dok je najmanje u Danasu – 116, od kojih većina neadekvatno označavanje promotivnih sadržaja, i Politici – 38. Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da je u mnogim tekstovima prekršeno i po nekoliko odredbi etičkog kodeksa.

Kada je reč o Politici, članica Komisije za žalbe Tamara Skrozza rekla je da taj list ne zaslužuje pohvalu, iako je formalno-pravno šampion godine, jer su u njihovim tekstovima zabeleženi nezapamćeni slučajevi ove godine, među kojima su izmišljeni autori.

“Drastičan skok kršenja uočen je po pitanju otvorenog političkog svrstavanja u tekstovima i u tome što naslovi ne odgovaraju suštini teksta”, navela je Skrozza navevši da je bio 431 takav slučaj.

Dnevni listovi su najviše kršili ipak pretpostavku nevisnosti i pravilo privatnosti, često otkrivajući identitet osumnjičenih osoba. Među većim brojem prekršaja je i slepo verovanje izvoru, a skok se beleži i u neopravdanom uzbunjivanjju i zastrašivanju javnosti. Takođe, ima dosta primera nedostataka informacija koje mogu da utiču na stavove čitalaca, odnosno namernog prećutkivanja.

Skroza je navela da je i ove godine, kao i prošle, veliki broj prekršaja uočen u tekstovima o slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović, u kojima su kršena i prava maloletnog deteta otkrivanjem imena njene ćerke. “Niko nema pravo da zna ime deteta Jelene Marjanović”, rekla je ona.

ada je reč o portalima, Savet za štampu je radio monitoring osam najposećenijih portala koji nisu sajtovi štampanih listova ili televizija – Telegraf, Espreso, Srbija Danas, 021, B92, Mondo, BKTV News i Noizz.

vi sajtovi napravili su za dva meseca, u oktobru i novembru, ukupno 4.344 prekršaja od kojih su najčešće nenavođenje izvora informacija, kršenje prava na privatnost i otkrivanje identitteta žrtava i osumnjičenih uz često kršenje pretpostavke nevinosti. Na portalu Espreso zabeležen je najveći broj prekršaja – čak 1.548, a najmanje na Noizz – 102.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari