blokada,putevi, ZrenjaninFoto: GP

Članovi Upravnog odbora Građanskog preokreta biće 4. decembra u 14 časova na blokadi magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, kod gradilišta fabrike autoguma Linglong.

Oni će se pridružiti poljoprivrednicima Banata, koji će u ime svojih udruženja i Skupštine slobodne Srbije izraziti nezadovoljstvo donetim zakonima.

Građanski preokret je saopštio da je u skladu sa svojim prošlogodišnjim Porglasom o postizbornoj Srbiji, pozvao  danas građane da se pridruže blokadama puteva širom države u subotu 4. decembra.

Kako navode, građanska neposlušnost u vidu blokade puteva jeste kršenje nekih zakona, ali s ciljem da se privuče pažnja javnosti na velike nepravde i velike propuste u drugim zakonima.

Dodaju da je to efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave.

Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti,kažu u GP i pozivaju policiju da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana kakve smo videli prošlog vikenda u Šapcu i Zrenjaninu.

Oni blokadu oganizuju na magistralnom putu Beograd- Zrenjanin, kod Linglomga.

Zrenjaninci imaju dodatan razlog da se okupe baš na tom mestu, jer je izgradnja fabrike guma Linglong izrazit primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara i nepoštovanja građana i njihovih prava, kažu u Građanskom preokretu.

Po novom zakonu o ekproprijaciji, koji je jedan do razloga blokada, bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, zato što je Vlada Srbije izgradnju te fabrike proglasila projektom od posebnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari