Pomen kralju Aleksandru osnivaču Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici 1Sećanje na kralja Aleksandra u Surdulici. Foto:W.News

U kompleksu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici održan je parastos sećanja na kralja Aleksandra I Karađorđevića kojom je obeležena 89.godina od njegovog ubistva u atentatu u Marselju.

Specijalna bolnica za plućne bolesti je na inicijativu kralja Aleksandra u Surdulici osnovana je 1924.godine i u narednoj godini obeležiće vek postojanja i rada.

U kompleksu bolnice oko koje se nalazi borova šuma nalazi se i spomen bista kralju Aleksandru, održan je pomen sećanja u organizaciji Saveza potomaka ratnika Srbije – opštinskih odbora Surdulica i Vladičin Han, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve iz ovog grada.

Prilikom ceremonije odavanja počasti vence su položile delegacije Saveza potomaka ratnika Srbije iz Opštinskog odbora Surdulica, Opštinskog odbora Vladičin Han i Gradskog odbora Vranje, kao i predstavnici Doma za stara lica iz Surdulice i odbornik  u SO Surdulici Miroljub Ivanović.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je u Marsejskom atentatu 9. oktobra 1934. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari