Predstavnici „Eko-Teman grupe’’, novog vlasnika pirotske mlekare razgovarali su sa oko 200 proizvođača mleka iz Pirotskog okruga, budući da u septembru Mlekara pokreće proizvodnju, a potpuna uposlenost kapaciteta se očekuje u proleće iduće godine.

Mlekara nije radila devet godina i tek u trećem pokušaju, posle dve neuspešne privatizacije, dobila je vlasnika. Kredit za pokretanje proizvodnje u Mlekari obezbeđen je iz jedne inostrane banke. U toku je remont opreme, nabavka novog voznog parka i opreme za laboratoriju. Na sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima je rečeno da se planira da 80 posto bude proizvodnja belog sira i kačkavalja za tržište EU i Rusije, a ostalih 20 posto proizvodnje biće namenjen domaćem tržištu.

Direktor „Eko Teman Grupe’’ Predrag Nikolićkaže da investicije iznose nekoliko miliona evra i da je garancija da se u oživljavanje Mlekare kreće ozbiljno.

– Očekujemo da se realizuje ovaj naš projekat u ovoj i narednoj godini. Želimo da se Mlekara vrati na svetsko tržište jer imamo kadrove, resurse i tradiciju u proizvodnji sira i kačkavalja u ovom kraju. Sigurni smo u uspeh. Proizvođači su nepoverljivi jer imaju loša iskustva sa nekim mlekarama. Mi ćemo nastojati da kreditiranjem i raznim vrstama pomoći privučemo što veći broj kooperanata kako bismo se vratili proizvođi kačkavalja i sira – kaže Nikolić, dodajući da je ova firma osnovana u Srbiji, da je njen vlasnik poreklom iz Srbije, a živi u Nemačkoj.

Podršku u procesu oživljavanja proizvodnje pružili su lokalna samouprava i Pirotski upravni okrug. Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenovićkaže da kapaciteti Mlekare od 60.000 litara dnevno prevazilaze mogućnosti proizvođača u pirotskoj opštini i celom okrugu. Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićdodaje da će lokalna vlast pružiti podršku svima koji žele da investiraju u ovaj kraj i da će revitalizacija Mlekare biti od velikog značaja.

– Samo će ovde moći da se proizvodi pirotski kačkavalj. Šansa celog regiona je u poljoprivredi.Vlasnik Mlekare je uložio svoja sredstva u pokretanje proizvodnje. Očekujemo zapošljavanje oko 100 radnika i angažovanje velikog broja kooperanata – kaže Vasić.

Borivoje Denčićiz sela Crnoklište čuva 50 krava i ima loša iskustva sa pojedinim mlekarama kojima je predavao mleko, a sada ne može da naplati dug.

– Raduje podrška lokalne vlasti i Okruga pokretanju Mlekare, i to je velika šansa za sve proizvođače – kaže Denčić.

Dalibor Tošićiz Pirota na padinama Stare planine čuva 120 ovaca.

– Stado sam smanjio za 50 grla jer je bio problem otkupa mleka. Nadam se da će ova mlekara ponovo početi da radi, otkupljivati mleko i proizvodi kačkavalj – kaže Dalibor.

Svetislav Petković sa bratom Milanom u selu Rsovci čuva 200 ovaca i dnevno proizvedu oko 100 litara mleka.

– Ovaj sastanak je veoma važan jer će se konačno stati na put onima koji proizvode kačkavalj koji nije sa ovog područja i on se mora zaštititi. Sarađivaću sa pirotskom mlekarom sa kojom sam dok je ranije radila takođe sarađivao – kaže Petković.

U Mlekari će direktno biti zaposleno više od stotinu radnika, a kravlje, ovčije i kozje mleko otkupljivaće se sa područja Pirotskog okruga, ali iz Bosilegrada, Crne Trave i Svrljiga.

Stručni saradnik „Eko Teman Grupe’’ Goran Popovićnajavio je formiranje selekcijsko-sirovinske službe i otkupnih centara, opremanje kooperanata sistemima za mužu, otvaranje agro šopa gde će farmeri moći da nabavljaju seme i đubrivo po povoljnim uslovima.

– Sledeće godine planira se i ponovno aktiviranje farme koza i ovaca „Bele vode’’ na Staroj panini odakle će se proizvođačima obezbeđivati priplodni materijal dobijen seleksijom domaćih rasa- kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari