Populacioni fond u Boru za povećanje nataliteta 1Foto: Pixabay/Eloisa

Od 2012. godine odlukom gradskih vlasti, u Boru postoji Populacioni fond, kao jedna od mera za povećanje nataliteta. Iz ovog fonda isplaćuje se viša vrsta pomoći – jednokratna za rođenje deteta, besplatan vrtić, pomoć nezaposlenim majkama, kao i druge u cilju povećanja stope nataliteta.

Porodice u Boru za rođenje prvog deteta dobijaju 25 hiljada dinara, za drugo 40, a za treće i četvrto 75 hiljada dinara.

U izjavi za lokalnu televiziju, gradski većnik zadužen za društvenu brigu o deci, populacionu politiku i rodnu ravnopravnost Dobrica Đurić naveo je i da nezaposlene porodilje godinu dana dobijaju mesečno 15 hiljada dinara.

-Grad Bor plaća i vantelesnu oplodnju u iznosu od 250.000 dinara – kazao je Đurić, dodajući da se za treće i svako naredno dete u porodici ne plaća vrtić i da se godišnje za ove namene iz budžeta izdvaja od tri do 4,5 miliona dinara.

Od osnivanja Populacionog fonda, vrsta pomoći se proširuje, pa Grad Bor već nekoliko godina za sve učenike nižih razreda osnovnih škola obezbeđuje besplatne udžbenike.

Prema rečima Đurića, u nekom narednom peridou razmišlja se da ovom merom budu obuhvaćeni i učenici V i VI razreda, pa sve do VIII razreda.

Besplatne udžbenike, u proseku, dobija 1.600 učenika. Učenici prvog razreda, uz besplatne knjige dobijaju i školski pribor.

Preduzete mere, uz one koje primenjuje država, trebalo bi da pomognu poboljšanju demografske slike i povećanju stope nataliteta koja je od 1995. godine niža od stope mortaliteta.

Tokom prošle godine rođene su 394 bebe, znatno manje nego 1975. godine, kada je broj novorođenčadi bio najveći – 938.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari