Broj umrlih od „respiratornog sindroma Bliskog istoka“ (MERS) povećao se na 142 u Saudijskoj Arabiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ukupno 483 osobe zaražene su novim varijetetom tog visoko patogenog koronavirusa, navodi se u dnevnom izveštaju.


Proteklog vikenda saopšteno je da su preminule 123 osobe, a zaražene 463. Svetska zdravstvena organizacija će danas održati hitan sastanak zbog naglog širenja te opasne zaraze. „MERS-Cov“ (Middle East Respiratory Sydrome Coronavirus) izaziva jaku upalu pluća i poremećaj rada bubrega. Bolest se širi kao i običan grip, a slična je „atipičnoj upali pluća“ (SARS), ali za razliku od nje može da izazove tešku insuficijenciju bubrega. Virus se najpre pojavio među životinjama, prvenstveno slepim miševima, a potom se proširila na ljude. Naučnici sumnjaju da virus šire i kamile.

MERS može da bude smrtonosan u 40 odsto slučajeva, a za sada ne postoji nikakva preventivna terapija. Tu bolest stručnjaci smatraju novijom, pošto je otkrivena pre oko dve godine. Premda je najviše ima u zemljama Bliskog istoka, registrovani su i slučajevi zaraze u Evropi, najviše kod onih koji su boravili u Saudijskoj Arabiji. MERS-a ima u Libanu, Kataru, Kuvajtu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Omanu, Tunisu, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji.

Očekuje se da se virus u Saudijskoj Arabiji proširi oktobra, tokom hadžiluka u Meki i Medini gde se okupljaju milioni muslimanskih hodočasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari