Zahtevajući hitno unapređenje putne infrastrukture na područja dva okruga, Borskog i Zaječarskog, na području Timočke Krajine, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) u Zaječaru uputila je otvoreno pismo javnosti Srbije, Vladi Srbije i svim relevantnim institucijama započinjući kampanju „Život između koridora“.

Direktor RARIS-a Vladan Jeremić ovom je prilikom upozorio na neodrživo stanje ovog regiona, koji po mnogim pokazateljima znatno zaostaje za drugim delovima Srbije, pomenuvši najniži nivo investicija po stanovniku – 72 odsto ispod republičkog proseka, udvostručen broj nezaposlenih lica u poslednjoj deceniji, negativan prirodni priraštaj stanovništva u svih osam timočkih opština i konstantno smanjivanje ukupnog broja privrednih firmi. Borski i Zaječarski okrug nisu gasifikovani, nemaju ni kilometar elektrificirane pruge, a mrežu državnih puteva koji su inače u lošem stanju, karakteriše veliko saobraćajno opterećenje. To su razlozi što ovaj kraj zaobilaze investitori, kažu u RARIS-u navodeći kao primer da su od ukupno 131 projekta kojima je SIEPA pomogla investicione projekte u prošloj godini, svega tri realizovana na timočkom području.

Ovo otvoreno pismo je zajedno sa predlogom kratkoročnih mera za unapređenje putne mreže upućeno na mnogobrojne adrese u Srbiji. Cilj je animiranje šire javnosti i upozorenje nadležnim da pomognu Timočkoj Krajini i zaustave demografski egzodus i dalje privredno propadanje ovog dela Srbije, koji se nalazi između tri koridora – Koridora 7 na Dunavu, Koridora 10 u Srbiji i Koridora 4 u Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari