Portal Autonomija: Nacionalizam i kod predstavnika UNHCR-a u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Jedan predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) služio se nacionalističkim terminima, koji su u neskladu sa sudski utvrđenim činjenicama, prilikom svoga predavanja na Letnjoj školi o migracijama, koja je organizovana u Beogradu, piše danas portal Autonomija iz Novog Sada.

On je, između ostalog rekao, da je uzrok ratova na postjugoslovenskom prostoru „secesionizam“ Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a koristio je i termine „jugoslovenski ratovi“, „građanski rat“ i „nesretni sukob“.

I pored upozorenja pojedinih učesnika Letnje škole da ono što govori nije u skladu sa odlukama Haškog tribunala i činjenicama koje je taj sud Ujedinjenih nacija utvrdio, predavač UNHCR-a iz Srbije je ostao pri svome, rekao je za Autonomiju jedan od učesnika Letnje škole o migracijama.

Dodao je da je tokom prezentacije predstavnik UNHCR-a iz Srbije imao slajdove sa oznakama UNHCR-a, što znači da je to što je govorio zvanični stav organizacije u Srbiji, jer su interna pravila takva da niko od njih ne može iznositi lične stavove.

Pojedini učesnici Letnje škole su se potom žalili organizatorima, kao i UNHCR-u u Srbiji i u Ženevi, ali nikakav odgovor do sada nisu dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari