Posle trogodišnje zabrane većina bolnica otvorila vrata za posete: Pod kojim uslovima možete da obiđete člana porodice koji je na lečenju 1Foto: Beta/Dragan Gojić/MO

Nakon više od tri godine zbog pandemije korona virusa, Ministarstvo zdravlja dalo je odobrenje da bolnice u Srbiji mogu da dozvole posete bolesnicima. Međutim, kako smo saznali, još nije moguće u svim bolnicama posetiti pacijente.

Naime, interne epidemiološke bolničke komisije na predlog Ministarstva zdravlja donele su pravila pod kojim uslovima mogu biti dozvoljene posete. To podrazumeva da su posete ograničene na pola sata, dozvoljen je samo jedan posetilac po pacijentu i obavezno je da nosi zaštitnu masku. Svaka bolnica ima pravo da organizuje raspored poseta u svojoj ustanovi.

U Kliničko bolničkom centru Zvezdara kažu za Danas da su posete dozvoljene dva puta nedeljno, sredom i nedeljom u trajanju od pola sata, od 14 do 14.30 časova.

– Može da uđe samo jedan do dve osobe. Neophodno je da se ne prave gužve. Onaj ko dođe u posetu bolesniku mora obavezno da nosi masku. Ista situacija je i u porodilištu. Posete nisu dozvoljene samo na odeljenjima intenzivne nege – kažu u ovom KBC i dodaju da ni deci nije dozvoljno da dođu u posetu bolesnicima.

Kragujevčani i oni iz okoline, kako smo saznali, svoje najmilije smeštene u Univerzitetskom kliničkom centaru Kragujevac već par dana mogu da posećuju, istina pod posebnim uslovima.

– Posete su utorkom i četvrtkom od 15 do 15.30 i samo jedna osoba može da uđe u sobu kod bolesnika – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Slično je i u Kliničko bolničkom centru Zemun, s tim što imaju dan više za posete bolesnicima.

– Posete su dozvoljene tri puta nedeljno i to utorkom, četvrtkom i nedeljom od 15 do 15.30 časova. Pušta se samo po jedna osoba, dok je poseta u šok sobama zabranjena navode iz ove ustanove. Treba napomenuti da su i porodilišta omogućila ponovo prisustvo još jedne osobe na porođaju. To može da bude otac ili neki bliži član porodice, pod uslovom da ima urađene neophodne briseve.

Sa druge strane, ima i bolnica u Srbiji koje još nisu dozvolili posete. Kako su nam rekli u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, za sada, nema poseta.

I na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) potvrdili su za Danas da posete bolesnicima i dalje zvanično nisu dozvoljene, ali najavljuju da će uskoro javnost biti obaveštena kada će biti dozvoljene.

– Dobili smo i mi instrukcije kao i sve druge bolnice, ali naš oblik bolnice je drugačiji tako da moramo da donesemo odluku kad će biti i pod kojim uslovima dozvoljene posete. Nekada posete bolnicama znaju da budu i po desetoro, a to ne može. Biće sve definisano, trudimo se što pre. Čim bude doneta odluka pustićemo saopštenje – navodi za Danas Bojana Romić sa VMA, zadužena za odnose sa javnošću.

Napominje da su informacije koje se trenutno nalaze na sajtu VMA o rasporedu poseta toj bolnici važile pre kovida, te ih treba ignorisati do objave novog saopštenja.

Do zaključennja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Kliničkog centra Vojvodine i Univerzitetskog kliničkog centra Srbije o posetama bolesnicima u tim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari