Pošta Srbije objavila poštanske marke u čast Nikole Tesle 1Foto: Pošta Srbije

Pošta Srbije i Muzej „Nikole Tesle“ u Beogradu predstavili su danas u tom muzeju emisiju prigodnih poštanskih maraka „Nikola Tesla – blistavi um srpskog naroda“.

Emisiju, priredjenu u čast jednog od najznačajnijih svetskih naučnika srpskog porekla, predstavili su v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Djordjevići i v.d. direktora Muzeja „Nikole Tesle“ Ivona Jevtić, objavila je Pošta Srbije.

„Prigodne poštanske marke u čast i slavu genijalnog naučnika koji je sa ponosom isticao srpsko poreklo, iznova podvlače duboku povezanost, odanost, zahvalnost i ponos srpskog naroda na Nikolu Teslu, slave njegov život i delo, sva dostignuća njegovog blistavog uma i neverovatan doprinos koji je dao globalnom napretku čovečanstva. Teslina ličnost oduvek je privlačila pažnju, a njegova dostignuća učinila su da marke sa njegovim likom i patentima izazivaju veliko interesovanje kolekcionara u celom svetu“, izjavio je Djordjević.

Istakao je i da se kroz filatelističku delatnost Pošte Srbije „kontinuirano promovišu nacionalni heroji i zaslužni sunarodnici u različitim oblastima, ali i najuniverzalnije vrednosti koje predstavlja upravo Nikola Tesla“.

Ivona Jevtić zahvalila je Pošti Srbije na saradnji i inicijativi da se Teslin lik stavi na poštansku marku i istakla da je Tesla, koji je svoje izume pre svega kreirao za dobrobit čovečanstva, kao najveći srpski pronalazač svih vremena iza sebe ostavio mnogobrojne patente, bez kojih danas ne bi mogao da se zamisli savremeni život.

„Niko ne zaslužuje više od Nikole Tesle da bude hvaljen i ovekovečen u svakoj prilici. Ovo je divna poruka naše zemlje da Srbija može da se pohvali svojim genijalnim naučnikom, a ujedno i jedinstvena prilika da poruka pismom sa Teslinim likom obidje svaki kutak planete i predoči svima da je Nikola Tesla srpski sin i da se njegova zaostavština čuva u muzeju njemu posvećenom, u samom srcu Beograda“, rekla je Jevtić.

Prigodno filatelističko izdanje danas pušteno u opticaj, sadrži dve prigodne poštanske marke u tabacima od po osam maraka sa vinjetama u sredini, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig.

Izdanje je priredjeno u saradnji sa Muzejom „Nikole Tesle“, dok je umetnička obrada izdanja delo Bobana Savića, kreatora maraka i vrednosnica Pošte Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari