Poštovati zakonsku obavezu prema podacima o ličnosti 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ponovo je danas upozorio sve državne organe koji raspolažu podacima o ličnosti građana, kao i funkcionere i zaposlene u njima da imaju zakonsku obavezu da se korektno i odgovorno odnose prema tim podacima.

U saopštenju objavljenom na sajtu Poverenika ističe se da učestale pojave lošeg odnosa prema zaštiti podataka o ličnosti zahtevaju bitno drugačiji, neuporedivo aktivniji odnos tužilaštva.

Obaveza državnih organa i radnika u njima podrazumeva i to da lične podatke građana obrađuju isključivo u zakonom predviđene svrhe i da preduzimaju sve mere potrebne da se podaci zaštite od nezakonitog pristupa i zloupotrebe, ukazao je poverenik Rodoljub Šabić.

Kako je naglašeno, direktno i potpuno suprotno toj obavezi je stavljanje, bez zakonskog osnova, ličnih podataka građana na raspolaganje trećim licima, pojedincima, privrednim subjektima ili političkim organizacijama.

Organi ili pojedinci koji lične podatke građana čine dostupnim trećim licima stvaraju mogućnost za njihove zloupotrebe u različite svrhe, među kojima je evidentna i upotreba u javnim razračunavanjima političkih neistomišljenika putem društvenih mreža i medija, ukazao je Poverenik.

Šabić još jednom podseća da je neovlašćeno i nezakonito stavljanje na raspolaganje podataka o ličnosti od strane službenih lica trećim licima ne samo prekršaj po Zakonu o zaštiti podataka nego i krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari