Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je juče odluku Evropske unije i SAD o uvođenju sankcija Belorusiji i ocenio da su one kontraproduktivne. Lavrov je istovremeno kritikovao i hapšenja opozicije u Minsku nakon predsedničkih izbora 19. decembra, na kojima je, prema zvaničnim podacima, ponovo pobedio Aleksandar Lukašenko.


Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je izrazio uverenje da se Belorusiji može pomoći dijalogom koji bi je uključivao u multilateralne procese i time pomagao sprovođenju ekonomskih reformi i jačanju demokratije u toj zemlji. – Mislim da je pogrešan put uvođenje jednostranih sankcija koje se donose po političkim motivima sa ciljem da se pogorša socijalno-eklonomska situacija – rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, masovna hapšenja su „neprihvatljiva“ i Rusija je o tome iznela svoj stav ne zato što su uhapšeni i njeni građani, već zato što talas hapšenja nije mogao, a da ne izazove odgovarajuće emocije. Lavrov je podsetio da je Rusija aktivno učestvovala u odluci Saveta Evrope po kojoj se zahteva oslobađanje uhapšenih, poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Ministri spoljnih polova EU su 31. januara doneli odluku o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u EU za 156 visokih funkcionera Belorusije zbog neregularnosti na izborima u toj zemlji. Saopšteno je da su merama obuhvaćeni članovi vlade Belorusije i predsednik Aleksandar Lukašenko zbog hapšenja lidera opozicije i nasilnog gušenja demonstracija. EU je u poslednjem trenutku odustala od uvođenja ekonomskih sankcija Belorusiji, a Lukašenko je ranije zapretio da će uzvratiti oštrim protivmerama ako njegovoj zemlji budu uvedene sankcije.

Poljaci šalju pomoć Belorusima

Varšava – Učesnici međunarodne donatorske konferencije u Varšavi pokušali su juče da da pronađu sredstva za pomoć narodu Belorusije, s namerom da spreče da ona završi u fondovima režima Aleksandra Lukašenka. Konferenciju je organizovala Poljska uverena da su obični Belorusi i na poslednjim predsedničkim izborima i demonstracijama koje je režim rasterao brutalnom silom potvrdili svoje evropske težnje i spremnost da grade demokratsko društvo, te da svet sankcijama treba da podvrgne režim a ne obične ljude. U radu donatorske konferencije učestvovali su predstavnici vlada zemalja Evropske unije kao i kandidata za Uniju, SAD, Kanade i zemalja Istočnog partnerstva izuzev same Belorusiju, a takođe i nevladine organizacije koje pomažu belorusku demokratsku alternativu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari