Potrebna je kovid bolnica i u Nišu 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Kapaciteti crvene zone Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i kovid bolnice u Kruševcu, koja je u nadležnosti ovog UKC, sve su puniji, a mesta za obolele, posebno one u najtežem stanju, sve je manje. Rukovodioci ovih zdravstvenih ustanova su zbog toga ovih dana upozorili da „situacija postaje dramatična“.

Prema poslednjim podacima, u novoj zgradi niškog UKC juče je bilo hospitalizovano 99 kovid pacijenata. U starom delu UKC, koji ima oko hiljadu bolničkih kreveta, juče su bila smeštena 63 pacijenta. Iako u oba dela UKC crvene zone postoje samo na manjem broju klinika ili spratova, a brojke govore da mesta ima, nadležni upozoravaju da je situacija opet postaje „alarmantna“.

Direktor UKC Zoran Perišić je ovih dana kazao da su kapaciteti UKC „prezauzeti“, te precizirao da su sada u kovid režimu četvrti i peti sprat, kao i delovi nultog i sprata „minus jedan“ u novoj zgradi UKC. U starom delu UKC u kovid sistemu su Infektivna klinika, GAK i dečije kovid odeljenje.

Radmilo Janković, zamenik direktora UKC i koordinator kovid bolnica u regionu, dodao je da se već dešava da na odeljenju intenzivne nege UKC ostanu samo dva prazna kreveta, a da će „nažalost biti dodatnih mesta samo ako neko premine u naredna 24 časa“. On je prognozirao da će, ukoliko se nastavi ovakav porast oboljevanja, „veći deo UKC uskoro ponovo biti u kovid sistemu“. Situaciju komplikuje i činjenica da je kovid bolnica u Kruševcu „na ivici kapaciteta“, dodao je.

Prema podacima UKC, u kruševačkoj kovid bolnici, koja ima 500 postelja, juče je bilo hospitalizovano 387 pacijenata. Nadležni upozoravaju da su novozaposleni u toj bolnici, kao i zdravstveni radnici UKC koji se po utvrđenom planu šalju na rad u Kruševac, „opet na izmaku snaga“. Pritom, ovu bolnicu opterećuje i velika smrtnost kovid pacijenata, koja je prošlog meseca označena kao najveća u Srbiji.

– Dobro je što je izgrađena kovid bolnica u Kruševcu, jer smanjuje pritisak na Niš, koji bi sve to morao da primi. Ipak, mislim da bi Niš trebalo da dobije svoju kovid bolnicu, kako bi Klinički centar dodatno rasteretio svoje kapacitete – kazao je on.

Ovakvu ideju već mesecima javno zagovara i direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, a „nije malo“ medicinskih radnika u Nišu koji misle to isto. Istu zamisao zastupala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a odbornik opozicione grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković je početkom ovog meseca podneo takvu inicijativu Skupštini grada. Svi oni navode da Niš kao regionalni centar treba da ima takvu bolnicu, koja bi pre svega omogućila da se u UKC-u leče nekovid pacijenti, inače veoma zapostavljeni od početka epidemije.

Veći deo zagovornika ovakve ideje predlaže da kovid bolnica bude smeštena u objektu nekadašnje bolnice u Knez Selu kod Niša, koji bi uz adaptaciju mogao da ima kapacitet od 400 kreveta. U tom objektu je do 2018. godine bila Klinika za plućne bolesti i plućna onkologija, koje su tada preseljene u stari deo UKC, inače smešten u jednom od najzagađenijih delova grada. Razlozi za preseljenje nisu razjašnjeni, a zgrada nekadašnje bolnice u Knez Selu još uvek je prazna.

U najteže vreme bilo 840 pacijenata

UKC Niš je, 12. juna ove godine, posle 15 meseci, ostao bez ijednog hospitalizovanog pacijenta obolelog od kovida 19, te izašao iz kovid režima. Početkom septembra je ponovo počeo da se puni obolelima. UKC je, inače, imao najveći broj kovid pacijenata u prvoj polovini aprila prošle godine – 840. U to vreme je samo u jednom danu na lečenje stiglo više od 150 korisnika niškog Gerontološkog centra, od kojih je, po zvaničnim izvorima, preminulo 50.

U Leskovcu 216 hospitalizovanih

U Leskovcu je pet puta više hospitalizovanih pacijenata nego pre mesec dana. Prema podacima na sajtu UKC Niš, u Leskovcu je u juče bilo 216 hospitalizovanih pacijenata, a u Vranju 120. Mesec dana ranije Vranje je imalo isti broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali ih je u Leskovcu bilo skoro pet puta manje (45).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari