Broj romskih učenika upisanih u prvi razred osnovne škole 2010. godine povećan je za 10 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu, a primenom stimulativnih mera procenat mladih Roma koji su upisali srednje škole povećan je sa 8,3 odsto, koliko ih je bilo 2004, na skoro 20 odsto u 2010. godini. Afirmativne mere se primenjuju i prilikom upisa romskih studenata na fakultete, te je u ovoj školskoj godini upisano 149 studenata romske nacionalnosti na državne visokoškolske ustanove – rekao je juče ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, na otvaranju konferencije posvećene socijalnoj inkluziji dece iz osetljivih grupa.


On je ocenio da se u školama u Srbiji uspešno ostvaruje proces inkluzije i podsetio da država obezbeđuje stipendije za učenike i studente romske nacionalnosti. Obradović je naveo da je za školsku 2010/2011. godinu Ministarstvo prosvete i nauke dodelilo 439 učeničkih i 177 studentskih stipendija romskim đacima i studentima.

– Država mora da održi i unapredi besplatno osnovno i srednje obrazovanje, da obezbeđuje besplatne udžbenike, kao i da podstiče školovanje na višim stepenima obrazovanja. Samo tako možemo povećati broj obrazovanih građana i postati ekonomski prosperitetno, socijalno stabilno i demokratski razvijeno društvo, spremno i sposobno za evropske integracije – istakao je Obradović.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je naveo da nema važnijeg prava koje treba braniti od prava na obrazovanje, zbog čega je EU investirala tri miliona evra u projekat „Obrazovanje za sve“, koji se prethodne dve godine sprovodi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari