Lekovi za održavanje trudnoće partusisten i ginipral povlače se sa tržišta Srbije nakon upozorenja Evropske agencije za lekove na mogućne kardiovaskularne smetnje. V. d. direktora Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ Snežana Rakić kaže za Danas da je naloženo povlačenje tableta koje se već godinama gotovo i ne upotrebljavaju.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović kaže za Danas da je Agencija, u saradnji sa nosiocima dozvola za partusisten i ginipral – Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd, pismeno obavestila zdravstvene radnike o povlačenju ovih lekova.

– Istraživanja su pokazala da navedeni lekovi mogu da dovedu do neželjenih reakcija na srcu i krvnim sudovima majke i ploda, te ne smeju da se koriste u obliku tableta ili supozitorija za sprečavanje prevremenog porođaja – istakao je Tucović. On je dodao da su ukinute dozvole za ove lekove i da se oni povlače iz prometa.

– Partusisten i ginipral i dalje mogu da se primenjuju intravenski za sprečavanje prevremenog porođaja, ali je njihova upotreba ograničena na najviše 48 sati, pod nadzorom specijaliste. Ukoliko se jave kardiovaskularni problemi, lekar će prekinuti terapiju – naglasio je Tucović. U bazi podataka ALIMS dosad su zabeležena samo dva slučaja neželjenih reakcija na ove lekove, ali oni nisu bile ozbiljnog karaktera.

Tablete partusisten i ginipral su bile prisutne na tržištu Srbije proteklih 10 godina, ali se prema rečima doktorke Snežane Rakić već pet godina skoro ne upotrebljavaju.

– U Narodnom frontu, kao i u mnogim drugim klinikama, ova dva leka se i ne koriste u obliku tableta. Primenjuju se intravenski, ali samo kad je trudnica u bolnici. Ako su negde i korišćene tablete, to je individualno i u veoma malom broju slučajeva – naglašava Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari