Požar izazvala prigušnica za neonku, deca raspoređena po drugim vrtićima: Gradski čelnici obišli kragujevačko obdanište Crvenkapa (FOTO) 1Foto: Grad Kragujevac

 

Kragujevački vrtić Crvenkapa u čijem delu objekta je u subotu uveče izbio požar, obišli su danas predsednik Privremenog organa Nikola Dašić i načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović sa saradnicima.

Požar je, kao što je Danas već pisao, u subotu u večernjim satima, zahvatio jasleni deo objekta površine oko 70 kvadrata.

Brzom intervencijom vatrogasaca, požar je lokalizovan, povređenih nije bilo a materijalna šteta još uvek nije procenjena.

Zvanični izveštaj stručnih službi je da je požar izazvala prigušnica za neonku.

– Električne instalacije u ovom vrtiću, po nalogu protivpožarnih stručnih službi Uprave za vanredne situacije u martu 2023. godine su proverene, tako da one nisu uzrok požara kako se nagađalo u javnosti, kazao je Dušan Aleksić, član Komisije za društvene delatnosti Privremenog organa.

Izgorelo je oko 70 kvadrata, istakao je on i odmah nakon obilska najavio sastanak sa predsednikom Privremenog organa Nikolom Dašićem i članom Komisije prof. dr Nenadom Stanišićem kako bi razgovarali o obezbeđivanju sredstava za saniranje i renoviranje, najpre dela obuhvaćenog dimom, a zatim i jaslenog dela u kojem je izbio požar.

Aleksić je dodao i da se očekuje i procena štete osiguravajuće kuće.

– Jedan deo je bio direktno izložen požaru i zahteva najveći deo radova, kompletnu rekonstrukciju, od instalacija do konstrukcije. Drugi deo koji je oštećen dimom od požara brže će biti saniran i deca će pre moći da se vrate, kaže Dejan Ružić, načelnik GU za investicije.

Po njegovim rečima – čišćenjem i krečenjem prostorija, dubinskim pranjem nameštaja, ovaj deo obdaništa brzo će biti vraćen u prethodno stanje.

U vrtić Crvenkapa upisano je 272 mališana od jaslene do predškolske grupe, a u objekat obdaništa smešteni su i mališani Leptirića, pa je ukupno oko 300 dece, kaže direktorka PU Nada Naumović, Milka Simić.

Zbog požara deca su izmeštena u obližnje vrtiće – Lane, Sunce, Naša Radost i Bambi, kazala je ona i dodala da svi zaposleni u Ustanovi uz podršku osnivača i razumevanje roditelja, čine sve da deca ne osete ovo privremeno preseljenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari