Požeška vlast zloupotrebila decu predškolskog uzrasta u političke svrhe? 1Foto: Opština Požega - zvanična stranica

Predškolska grupa iz požeškog vrtića „Bambi“, od strane svojih vaspitačica a bez prethodne najave, obaveštenja, obrazloženja roditeljima i traženja bilo kakve saglasnosti, odvedena je na unapred dogovoren promotivni prijem kod predsednika opštine, gde su razmenjivali poklone i razgovarali sa predsednikom.

Čitavu “ceremoniju” sa likovima i glasovima dece emitovala je lokalna televizija, a fotografije su bez zaštite lica objavljene na društvenim mrežama, prenela je Inicijativa.

„U ovoj zemlji sve je zloupotrebljeno i uprljano od strane naprednjačke vlasti. Toliko smo oguglali, da retko šta može da nas iznenadi. U Požegi, ipak, otišli korak dalje – drznuli su se da ZLOUPOTREBE PREDŠKOLSKU DECU!“ alarmirala je javnost Inicijativa za Požegu.

Naime, Inicijativa tvrdi da je sastanak dece sa predsednikom unapred dogovaran i pripreman, da roditelji nisu dali saglasnost ovoj aktivnosti, te da čitava scena podseća na morbidniju verziju filma „Tri karte za Holivud“.

„Bez trunke srama, danas je predškolska grupa iz vrtića „Bambi“, od strane svojih vaspitačica odvedena na „slet“ kod Đorđa Nikitovića, predsednika opštine. Video mali Vučić kako veliki okuplja decu i njihovom zloupotrebom pokušava podići rejting, pa i on rešio. Predškolska ustanova SRAMNO mu se našla na usluzi! Ljudi, vi ste potpuno izgubili vezu sa realnošću! Ta deca imaju PET i ŠEST godina! Ni Tito nije počinjao sa pionirima pre sedme i osme…

Nisu u pitanju srednjoškolci, već PREDŠKOLCI! Shvatate li da ste prekršili Konvencije i zakonske norme koje se odnose na prava dece, da li ste svesni DA DECA NE SMEJU BITI ZLOUPOTREBLJENA U POLITIČKE SVRHE?  Shvatate li da ste decu, bez da ste roditelje pitali za saglasnost, odveli na slikanje u kabinet predsednika opštine, koji vrši POLITIČKU FUNKCIJU?! Scena kao iz kultnog filma „Tri karte za Holivud“ – čak i u tom filmu zloupotrebljena deca bila su starija“ oglasila se Inicijativa, dodajući da je posao zaposlenih u predškolskoj ustanovi da se brinu o dobrobiti dece, ne o tome da opštinska vlast bude dobro raspoložena.

Ukazujući na propust radnica vrtića, Inicijativa je apelovala na vaspitačice i direktorku da se oglase da li su saučesnici u zloupotrebi ili su i sami zloupotrebljeni.

„Namerno ili slučajno – bili ste saučesnici u zloupotrebi. Sada je na vama da se oglasite ako ste i sami zloupotrebljeni, ili da ćutite i zaštitite one koji su danas OSRAMOTILI NAŠ GRAD i vašu ustanovu. Vi birate hoćete li biti pedagozi ili podanici!“, predočili su oni.

Radi dobijanja informacija iz prve ruke o tome kako je došlo do pomenutog scenarija, kontaktirali smo glavnu vaspitačicu Snežanu Pavlović, ali ona nije želela da daje izjavu, iskazujući skepsu prema identitetu sagovornika.

„Novine Danas? Izvini nemam memorisan broj, možeš biti ko god, moja komšinka a reći „novine Danas“. Prijatno i doviđenja“, završila je ona.

Direktorka predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ Snežana Šljivić rekla je da trenutno nije u prilici da razgovara, kao i da ne odgovara na pitanja u pisanoj formi.

„Mi smo jedna ozbiljna ustanova i ništa ne radimo ad hoc niti skriveno“, objasnila je Šljivić dodajući da ne beži ni od čega jer ni za šta i nije kriva.

Kao što je juče najavljeno, Inicijativa za Požegu predala je dopis prosvetnom inspektoru kao i zahtev za izjašnjenje ustanovi, odnosno direktorki vrtića i glavnoj vaspitačici, čiji se odgovori čekaju.

Inicijativa je izričito upozorila „da se najmlađi i najranjiviji članovi našeg društva moraju od ovakvih stvari zaštititi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari