Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i funkcioner DSS Dragan Maršićanin prethodnih dana izneli su brojne seksističke i mizogine stavove na račun političarki u Srbiji na društvenoj mreži Tviter, pre svega prema potpredsednici vlade i ministarki Zorani Mihajlović.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Šešelj: „Umesto vibratora, ja bih Zorani Mihajlović ponudio desetinu bradatih, zadriglih i mesec dana nekupanih četnika, koji nisu mnogo probirljivi“. „Po pitanju ličnog poštenja, Sanda Rašković Ivić je još gora od Maje Gojković ili Zorane Mihajlović. Podseća me na Karakondžulu s Plavog mosta“.

Povodom ovoga najpre je reagovao Autonomni ženski centar (AŽC), koji je juče najoštrije osudio Šešeljeve pozive na silovanje, mizoginiju i seksizam prema Mihajlovićevoj, ali i drugim ženama iz političkog života na Tviteru. AŽC ukazuje da je Šešelj u nekoliko navrata objavljivao diskriminatorne i prostačke komentare na Tviteru, kojima podstiče obračunavanje sa političkim neistomišljenicima putem ženomrzačkih izjava i otvorenih poziva na silovanje.

„Smatramo da ovakva javna pisanja predstavljaju govor mržnje koji ne sme proći nekažnjeno. Prethodnih dana, na istoj društvenoj mreži, seksističku i prostačku izjavu imao je Dragan Maršićanin, takođe upućenu Zorani Mihajlović. Ovim slučajevima, koji nisu izolovani incidenti, ponovo je dokazano da se na žene na političkoj sceni gleda pre svega kroz prizmu pola, koja se koristi kako bi se diskvalifikovalo njihovo političko delovanje“, ističu u AŽC.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe za Danas da osuđuje neprimerene izjave prema ženama političarkama koje su prisutne u javnom govoru, naročito kod pojedinih javnih ličnosti.

– U okviru svojih zakonskih ovlašćenja ukazujem da svi, bez obzira na to koji način i vrstu komunikacije koriste, imaju obavezu da poštuju Ustav i zakone Srbije koji važe za sve građane i građanke. Podsećam da je Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje vređa dostojanstvo lica ili grupe lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, koje stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje – naglašava Jankovićeva.

Poverenica ističe da je pred nama još mnogo posla na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kojem se žene neće gledati isključivo kroz stereotipne i tradicionalne rodne uloge i prizmu pola, već i kroz prizmu stručnosti, sposobnosti i znanja.

– Verujem da javnost jasno prepoznaje i osuđuje sve slučajeve u kojima se neprimeren govor prema bilo kojoj društvenoj, manjinskoj ili marginalizovanoj grupi pojavljuje zbog lične promocije i želje da se bude prisutan u medijima i javnom životu, a ne kao potreba izražavanja određenih političkih stavova – zaključuje Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.