Kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana kod Zaječara, koji se inače nalazi na listi svetske kulturne baštine, minulih prazničnih dana bio je u žiži javnosti. Naime, Grad Zaječar i Timočka eparhija su u susret jubileju 1700. godišnjici Milanskog edikta organizovali crkveno-narodni sabor „Hrišćansko nasleđe Feliks Romulijane“ čiji je deo bio i pripremni naučni skup za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta. Otvarajući ovaj naučni skup patrijarh Irinej reko je da „Milanski edikt predstavlja novu stranicu u istoriji i kulturi Evrope i Azije i preokret u istoriji hrišćanstva“.


– Ovaj naučni skup prilika je da istoriju, čiji su slovenski narodi naslednici, prenesemo onima koji dolaze – istakao je patrijarh, pozivajući vlast u Srbiji da se ugleda na rimskog cara Konstantina koji je Milanskim ediktom pre 1700 godina hrišćanima vratio crkve i imanja.

– Možda bi naši, koji vode zemlju, trebalo da imaju u vidu edikt cara Konstantina, koji je hrišćanima vratio crkve i imanja i slobodu, i da postupe na isti način – izjavio je patrijarh na antičkom lokalitetu Feliks Romulijana, na naučnom skupu „Hrišćansko nasleđe Romulijane u susret 1700. godišnjici Milanskog edikta“.

U nedelju je na Romulijani na temeljima crkve iz šestog veka patrijarh služio, sa vladikama i sveštenstvom Timočke eparhije, svetu arhijerejsku liturgiju. Patrijarh Irinej podsetio je na Galerijevo doba progona hrišćana i njegovo pokajanje pred kraj života kada je doneo edikt o toleranciji.

Na naučnom skupu na Feliks Romulijani učestvovali su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika raško-prizrenski Teodosije, dr Atanasije Jevtić iz manastira Tvrdoš, mr Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske, profesori akademije SPC i Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstavnici Narodnog muzeja u Zaječaru i niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sveštenstvo SPC i stručnjaci naučnih institucija govorili su o značaju Galerijevog edikta o toleranciji vera, prvom takve vrste u svetu, kojim je on, do tada najveći progonitelj hrišćana, praktično priznao hrišćanstvo, i to na samrti.

Uskršnja jaja

Deo manifestacije „U susret 1700. godišnjici proglašenja Milanskog edikta“ bila je i aukcija oslikanih vaskršnjih jaja, na kojoj je bilo 25 nojevih i 10 drvenih jaja koja su oslikali zaječarski umetnici. Pojedini eksponati na ovoj aukciji dostigli su cenu i preko 200.000 dinara. Prikupljena sredstva namenjena su izgradnji pravoslavnog hrama u zaječarskom naselju Kotlujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari