U ergeli „Ljubičevo“ u Požarevcu, peti put je održana tradicionalna, jedinstvena u svetu, ceremonija nazvana „krštenje ždrebadi“. U organizaciji Javnog preduzeća „Ljubičevo“ i Udruženja za konjarstvo i konjički sport „Kneginja Ljubica“, kršteno je šest dvogodih grla, koja će uskoro početi sa nadmetanjem na domaćim konjičkim trkama kao nove uzdanice naše najstarije i najtrofejnije Ergele.

Imena za koja su se njihovi „kumovi“ opredelili su: Tuareg, Cinober, Andromeda, Evgenija, Korina i Belona. Uz tradicionalno sečenje pramena grive ždrebadi za uspomenu, imena su dali: potpredsednik SPS Branko Ružić, narodni poslanik iz Požarevca Žarko Pivac, potpredsednik Skupštine grada Požarevca Milić Jovanović, direktor JP „Ljubičevo“ Vladan Janković i predstavnici „Autocentra NR“ i „Evrotrgovine“, Novica Radivojević i Bojan Živanović.

Pet „krštenih“ grla su potomci čuvenog arapskog pastuva Farkada, koga je na poklon dobio dr Tigran Vilotijević, u jesen 2003. godine, od šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hamdana bin Rašida al Maktouma. Ovaj pastuv se od 2006. nalazi u „Ljubičevu“, kao plod saradnje njegovog vlasnika i rukovodstva ergele radi poboljšanja rasnosti trkačkih konja. Od prvog krštavanja ždrebadi, organizovanog 12. maja 2006. godine, sve do danas, imena je dobilo ukupno 28 grla.

Do sada su među brojnim kumovima bili i nekadašnji ambasador Rusije, Aleksandar Aleksejev, koji je jednoj od ždrebica nadenuo ime Nađa Ljubičevska, predsednik Međunarodne konjičke federacije Ronald de Volc, koji je smislio ime Madmazel Srbija, kao i Ministarstvo poljoprivrede, koje je „svoje“ ždrebe nazvalo Kralj.

Ergelu „Ljubičevo“ osnovao je knez Miloš 1853. godine, na imanju „Morava“, koje je sedam godina kasnije poklonio državi. Njegov sin Mihailo kasnije je ovom imanju dao ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. U istoimenoj ergeli, danas se nalazi oko 50 konja, među kojima su brojna poznata trkačka grla, kao što su: Kajzer, Kalisto, Tristan i Temporal, nezaobilazni učesnici Ljubičevskih konjičkih igara, koje se na požarevačkom hipodromu održavaju svakog prvog vikenda u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari