Istraživanje: Pravi Srbin zna srpski jezik, poštuje institucije i zakone 1Foto: B. Cvejić

Vojvođanska politikološka asocijacija i Asocijacija filozofa, sociologa i politikologa „Polis“ iz Vrbasa, organizuju razgovor povodom dobijenih rezultata istraživanja „Stavovi građana Srbije o Crnoj Gori“.

Kako navode organizatori, istraživanje je sprovedeno tokom maja na uzorku od 1.000 ispitanika širom zemlje, metodom sakupljanja podataka u obliku ličnog intervjuisanja. Cilj istraživanja je bio da se saznaju stavovi građana Srbije o Crnoj Gori, ali i o svom narodu, jeziku i manjinama.

Kao karakteristike ‘istinskog Srbina’, ispitanici su kao najvažnije naveli poznavanje srpskog jezika, poštovanje političkih institucija i zakona u Srbiji, a kao najmanje važnu navode da je mesto rođenja Srbija i dugo življenje u Srbiji. Istraživanje je ukazalo na regionalnu podelu u odnosu na procenu važnosti navedenih karakteristika, pri čemu ih kao značajnije procenjuju stanovnici Beograda.

– U Beogradu preko 70 odsto ispitanika smatra da je važno za ‘istinskog Srbina’ da bude rođen u Srbiji, dok je oko 60 odsto onih koji smatraju da je ovo važno u ostalim regionima. Sličan je odnos i u slučaju stavke „Imati srpsko poreklo“ gde se samo 12 odsto ispitanika ne slaže sa ovom tvrdnjom u Beogradu, dok je stepen ne slaganja u ostalim regionima oko 20 odsto. Generalno se većina slaže sa tvrdnjom da je važno „Govoriti srpski jezik“ , ali i dalje u regionima postoji oko 15 odsto onih kojima to nije važno, dok je u Beogradu njih manje od 10 odsto, objašnjava rezultate istraživanja profesor Duško Radosavljević.

Na pitanje o pravima etničkih grupa, ispitanici navode da su u Srbiji najviše ugrožena prava Srba, a da su najmanje ugrožena prava muslimana, pri čemu se za sve grupe oko 60 odsto ili više ispitanika izjašnjava da prava uopšte nisu ugrožena.

– Za Crnogorce ispitanici bi se najviše protivili da imaju rukovodeći položaj u državi, više od trećine ispitanika, a najmanje da im neko ko je pripadnik ove etničke grupe bude saradnik na poslu. Skoro trećina se protivi da Crnogorci budu vaspitači deci. U odnosu na sektor zaposlenja prisutan je veći nivo protivljenja različitim odnosima sa Crnogorcima kod onih koji rade u javnom sektoru u odnosu na ostale sektore. Što se tiče Mađara, ispitanicima bi najviše smetalo da neko ko je pripadnik ove etničke grupe ima rukovodeći položaj u državi i da bude sa njim u bliskom srodstvu po braku, a najmanje da stanuje u susedstvu – kaže autor istraživanja doktor Goran Kaluđerović.

Istraživanje će biti predstavljeno danas u 17 časova u sali hotela Putnik u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari