Aktuelni su izbori. Volimo da biramo, to nam je u krvi. Čak i previše biramo… i na kraju Birka izabere ćoravog Mirka. Ali biramo i dalje, svi do jednog. To je jedinstvena prilika da pojedinac u Crnoj Gori odlučuje o sudbini svoje i „svoje“ države… Bar tako izgleda kada kažu političaru kada se obraćaju masi pojedinaca.


Političari se masi pojedinaca obraćaju na razne načine: posredno, neposredno, ucjenivački, zapovjednički, ali i ponizno, samo da ih glasaju. A posle izbora… lako će oni sa pojedincima. Odjednom će ti pojedinci postati masa.

Evo jedan primjer kako se u Pljevljima političari obraćaju na posredan način svojim građanima. U ovom gradu preko noći, a bogami i preko dana, osvanu razni vidovi predizbornih kampanja. Niču kao pečurke. Ulice, raskrsnice, znakovi pored puta, fasade kuća, ulična rasvjeta, drvoredi i ostali nepokretni objekti postaju najbolji saveznici političarima. Na svim tim objektima osviću raznorazne parole, brojevi (naravno zaokruženi), čisto da se napomenu glasači kada se krene iz domova ka glasačkim mjestima.

Svuda oko nas (ne)kultura, koju nemilice političari dijele sa svojim sugrađanima. I to je jedan od dokaza kako misle na svoj grad, na njegov ljepši i šarenolikiji izgled, i na svoje građane, koje isto tako iz godine u godinu farbaju. U predizbornom periodu dominira kultura političara, a prenosi se velikom brzinom, i to: po sistemu od stuba do stuba, preko drvoreda i ulica, do glasača.

Znamo ko ih postavlja, ali ne znamo ko će ih nakon izbora uklanjati… Nadam se da će to biti oni koji pobjede. Stavio bih im to kao obavezu.

Evo primjera političke (ne)kulturne propagande: nekadašnji znak koji je pokazivao pravac za Prijepolje, sada pokazuje pravac za SNP. Nekadašnji znak koji je pokazivao pravac za Podgoricu, sada pokazuje pravac za DPS. Na raskrsnicama se ne vide pješački prelazi, ali se jasno vidi broj 11, naravno zaokružen. Ulične svjetiljke nijesu bile bolje okićene ni u toku novogodišnjih praznika, kao da ih je Deda mraz kitio. Na drvoredima mrtvu trku za prostor vode umrlice i „Srpski glas“. Jedino ne primjećujem „Pozitivnu“, mora da oni čekaju da se svi izredaju sa lijepljenjem, pa će ih oni na kraju sve prelijepiti. Sve u svemu, za svakog glasača po nešto, a nikom ništa.

Glasačima ne ostaje ništa drugo nego da čitaju znakove pored puta, a oni će ih odvesti sigurno tamo gdje ne treba.

Autor je predsjednik NVO „Da zaživi selo“ iz Pljevalja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari