Zbog sumnje da su različitim zloupotrebama oštetili budžet Srbije i opštine Doljevac za više od 40 miliona dinara, niška kriminalistička policija privela je juče pre podne 12 osoba, dok za pet osumnjičenih, među kojima je i predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić (URS), intenzivno traga. Prema nezvaničnim informacijama, načelnik niške PU Srđan Grekulović najavio je istragu i unutar policije „zbog indicija da su pojedini njeni pripadnici dojavili osumnjičenima koji su u bekstvu da će biti uhapšeni“.


Prema navodima policije, osumnjičeni su kroz nekoliko spornih poslovnih aranžmana od 2007. do 2013. godine počinili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i zloupotrebe odgovornog lica. Jedan od takvih aranžmana navodno je omogućio preduzeću „Vodogradnja“ iz Pukovca, čiji je vlasnik Zoran Lj., brat predsednika opštine Doljevac Gorana, da eksploatiše zemljište bez naknade i odobrenja Ministarstva poljoprivrede. „Vodogradnja“ na iskopani materijal nije plaćala ni vodoprivrednu taksu. Zoran Lj. se pored toga sumnjiči da je jeftino kupio nekoliko parcela u opštini Doljevac, pored auto puta Beograd-Niš-Leskovac, da bi ih potom prodao benzinskoj pumpi „OMV Srbija“ za milion evra, a kasnije nezakonito izbegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit.

U bekstvu su i Dejan S., direktor JKP „Doljevac“, Bratislav D., nadzorni organ u Direkciji za izgradnju Doljevca i Slobodan Z. iz Ćuprije. Policijsko zadržavanje od 48 sati određeno je inspektoru doljevačke Poreske uprave Ivanu S., predsedniku mesne zajednice Malošište Gradimiru S., zameniku direktora JKP „Doljevac“ Bojanu T., vlasniku firme „Sale Kop“ iz Kočana Saši M., vlasniku firme „RD 180“ iz Orljana Siniši D., radnici JKP „Doljevac“ Dragani M., nadzornom organu u JKP „Doljevac“ Zoranu E., radniku Direkcije za izgradnju Doljevca Draganu U., radniku JKP „Doljevac“ Davoru S., radniku JKP „Doljevac“ Draganu Đ, vlasniku firme „Pekop“ iz Belotinca Draganu V. i nadzornom organu u Niskogradnji Niš Zoranu C.

Fantomske mašine

Među spornim poslovima je i zakup radne mašine firme „RD 180“ iz Orljana od strane JKP „Doljevac“, koji je plaćen više od tri miliona dinara, mada ta firma uopšte nema tu mašinu, a odmah po podizanju uplaćenog novca i sama je zatvorena. Takođe, u ugovoru između Direkcije za izgradnju Doljevca i Niskogradnje Niš ponovo su fakturisani radovi na već asfaltiranim ulicama u opštini Doljevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari