Počele pripreme za gradnju niškog akva parka: Gradonačelnica tvrdi da nije predizborna kampanja 1Foto:Zorica Miladinović/Danas

Na lokaciji „Lozni kalem“ na ulazu u Nišku Banju danas su počeli pripremni radovi za izgradnju akva parka, površine 5,4 hektara u koji će grad Niš investirati 1,7 milijardi dinara bez PDV-a.

Na “obeležavanju” pripremnih radova saopšteno je da će oni biti završeni za 100 dana, a da je rok za završetak celokupne investicije tri godine.

Akva park će biti najveća investicija grada u ovoj, ali i narednim godinama, rečeno je.

„Ovo je veliki dan ne samo za Nišku Banju, kao našu gradsku opštinu, već i za grad, pa i za region. O izgradnji ovog objekta govorilo se proteklih 30 godina, i sve to nekako uvek uoči izbora. Ali, ovoga puta, to nije predizborno obećanje, ovo je realnost, mašine su na terenu, a za sto dana kada se završe pripremni radovi počeće i izgradnja zatvorenog dela akva parka“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Počele pripreme za gradnju niškog akva parka: Gradonačelnica tvrdi da nije predizborna kampanja 2
Foto: Zorica Miladinović/Danas

Ona je kazala da će akva park pomoći Niškoj Banji da bude atraktivna svih 365 dana u godini.

Prema njenim rečima, prednost Niške Banje je što u svojoj blizini ima Niš, aerodrom, uskoro i izlaz na autoput, sjajan položaj između istoka i zapada, a i što se nalazi na 150 kilometara od Sofije, odakle dolazi veliki broj turista.

“Početkom 2021. godine Grad je napravio anketu sa Nišlijama i svaki peti zahtev sugrađana je bio da Niš ima akva park. Između ostalog time smo se rukovodili kada smo pravili planove za nove investicije u gradu”, kazala je ona.

Počele pripreme za gradnju niškog akva parka: Gradonačelnica tvrdi da nije predizborna kampanja 3
Foto:Zorica Miladinović/ Danas

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš (KLER) Dušan Radivojević dodao je da će akva park biti građen na lokaciji koju su KLER i Ministarstvo finansija kompletno komunalno opremili, za šta je uloženo preko 2,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, na tom prostoru grad ima još 12 hektara slobodnog zemljišta i očekuje se da će akva park tu “privući investitore za gradnju hotela”.

Aleksandar Leković, projekt menadžer i predstavnik konzorcijuma koji će graditi akva-park, rekao je da će park u zatvorenom delu imati bazen, restoran i spa – centar, a u otvorenom delu bazen sa talasima, rekreativni bazen, bazen za rekreaciju i lenju reku.

On je precizirao da će akva park graditi konzorcijum koji čine firme Alex E&C, Vodogradnja i Krip – inženjering.

Izgradnja ovog akva parka se, inače, najavljuje dve decenije, a pojedine zainteresovane kompanije su i zaključivale ugovore sa Gradom.

Pokušaje gradnje parka pratili su propali javni pozivi, raskidi ugovora i sporenja oko povraćaja novca potencijalnim investitorima.

Lokalna vlast je optuživala  potencijalne investitore da nisu ispunili ugovorne obaveze, a investitori su nju krivili za korupciju.

Grad Niš je najpre raskinuo ugovor o izgradnji akva parka sa kompanijom Zamad, koja je zastupala Zamparini grupu iz Italije, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, bivšeg vlasnika i predsednika fudbalskog kluba Palermo.

Potom je raskinuo i ugovor sa kompanijom Italnis, koja je bila deo Zamparini grupe, a koja je u dva navrata, sa različitim partnerima, iskazivala interesovanje za gradnju parka.

Gradsko rukovodstvo je 2017. godine saopštilo da je zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom, i beogradska kompanija Akvatera solušen, ali ugovor sa njom nije bio zaključen.

 

U poslu i “Međarci”

Pukovačka Vodogradnja, koja je članica konzorcijuma koji će graditi vodeni park, u vlasništvu je članova porodice Ljubić, poznatijih po nadimku “Međarci”, a među kojima je najpoznatiji Goran Ljubić, dogogodišnji predsednik opštine Doljevac, koji je krajem prošle godine podneo ostavku.

Ova firma se pre sedam godina dovodila u vezu sa korupcijom i pranjem novca, zbog čega je u akciji niške policije, u kojoj je lišeno slobode 17 ljudi iz Niša, Doljevca i Paraćina, uhapšen i Goran Ljubić, nakon što je dve sedmice bio u bekstvu.

Predsednik opštine Doljevac je nešto kasnije kazao da je “oslobođen krivice” i da je čitav slučaj, zbog kojeg je uhapšen i njegov brat Zoran, “ostao iza njih”. On je izašao iz vlasništva Vodogradnje 2013. godine, ali je medijima kazao da i dalje u firmi “pomaže koliko može”.

Vodogradnja je u Nišu i Doljevcu godinama unazad dobijala poslove asfalitiranja i održavanja puteva.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari