Predstavljeni novi trendovi u lečenju 1

Međunarodni dan sepse već sedmu godinu zaredom obeležava se 13. septembra širom sveta.

Sepsa predstavlja najteže stanje infekcije organizma, od čijih posledica svake četiri sekunde u svetu neko premine, dok u grupu najugroženijih spadaju deca mlađa od godinu dana i porodilje, koji čine 40 odsto preminulih. Upravo zbog toga tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa bila je sepsa kod porodilja i novorođenčadi. Kongres je okupio više od 8.000 vodećih nacionalnih i internacionalnih stručnjaka, predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike pacijenata i istraživače iz 153 zemlje sveta.

„S obzirom na veliki broj smrtnih slučajeva, najnoviji trend u lečenju je podizanje imuniteta kod ljudi koji imaju maligna oboljenja, dece, trudnica i starijih osoba, što se postiže vakcinacijom. Zbog smanjenog imuniteta, porodilje bi trebalo da dobiju vakcinu tokom trudnoće“, kaže profesor doktor Aleksandar Ljubić, koji je na skupu predstavljao MediGroup bolnicu. Profesor Ljubić takođe navodi i da je jedan od ključnih zaključaka Kongresa da bi velika pažnja trebalo da bude posvećena prevenciji sepse, ranom postavljanju dijagnoze, pravovremenom davanju antibiotika kao i adekvatnom lečenju teško obolelih. Ovim povodom je i dr Dragana Lončar Stojiljković iz MediGroupa istakla da se u velikom broju slučajeva sepsa može sprečiti vakcinacijom protiv postojeće infekcije, boljom higijenom, većom brigom za porodilje i porođajem u uslovima apsolutne higijene.

Tokom kongresa prezentovani su statistički podaci koji pokazuju nisku upotrebu antibiotika u prevenciji infekcije kod porođaja carskim rezom naročito u zemljama Afrike i Azije, gde je i procenat smrtnosti od sepse posle carskog reza ili porođaja najviši, kao i kod novorođenčadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari