Predstavnici Osnovne škole Sestre Ilić, dvadesetoro dece i deset nastavnika otputovali su u Sloveniju. Oni će boraviti u Velenju, u okviru obeležavanja Dana Velenja. U Velenje su otputovali i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i direktor Tehničke škole Branko Goloskoković.


Valjevski osnovci će u Velenju predstaviti svoj grad i školu. Na Festivalu dečje kulture „Pipi Duga Čarapa“, koji se održava u Velenju, nastupiće i valjevski osnovci. Na ovom međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva predstavljaju se škole iz zemalja Evropske unije, dok će valjevska škola Sestre Ilić i škola iz Sarajeva biti jedine škole van EU.

Saradnja dve osnovne škole, valjevske „Sestre Ilić“ i slovenačke „Gustav Šilih“ traje već dve godine, u sklopu aktivnosti ministarstava prosvete Srbije i Slovenije. Valjevski nastavnici će u Velenju učestvovati u radu Tima za međunarodnu saradnju, koji je formiran kako bi zajednički konkurisali u EU fondovima. Takođe, boravak u Velenju je prilika da se nastavnici upoznaju sa načinom rada slovenačkih kolega, koji su već prošli put reformi, koje čekaju Srbiju.

Direktor Tehničke škole Branko Goloskoković će tokom boravka u Velenju obići učenike Tehničke škole koji se nalaze na školovanju, u okviru saradnje sa Školskim centrom u Velenju. Nakon nedavnog boravka visoke delegacije Velenja u Valjevu i potpisivanja protokola o saradnji, ovim posetama se nastavlja saradnja srpskog i slovenačkog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari