Skupština grada Leskovca usvojila je minulog vikenda zaključak da se od Policijske uprave u Leskovcu zatraži detaljno preispitivanje rada javnog preduzeća Gradska autobuska stanica Gas. Odbornici su takođe zatražili da u rešavanje aktuelnih problema u tom preduzeću budu uključeni tužilaštvo i gradsko javno pravobranilaštvo.


Na sednici skupštine, posebno teške optužbe na račun rukovodstva Gasa izneli su predstavnici opozicionih stranaka, ali ih je v.d. direktora ovog javnog preduzeća Ivan Milovac, kome je nedavno istekao mandat, odbacio.

– U životu nisam čuo teže optužbe na moj račun. Radim isključivo po zakonu, a prema tumačenju pravnika, i dalje sam v.d. direktora, iako mi je mandat istekao decembra prošle godine i to sve dok me ne razreši isti organ koji me je izabrao – ističe Milovac.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić je, na jednoj od poslednjih sednica Gradskog veća, istakao da je se u JP „Gas“ dešava „neviđeni kriminal“, a gradnja takozvane treće faze ove stanice odavno je trebalo da bude završena.

„Kamen temeljac“ Gradske autobuske stanice postavljen je 2005. godine i tada je vrednost radova procenjena na oko 94 miliona dinara, ali prema drugoj računici radi se o 130 miliona dinara. Planirana gradnja trebalo je da bude završena za 155 dana, ali se to nije desilo ni posle pet godina.

Novoformirano JP „Gas“, umesto ranijeg JP „Legas“, posluje od 1. juna 2010. Planirani prihodi za minulu poslovnu godinu bili su 65,3 miliona dinara, a ostvareni su polovično – 36,6 miliona dinara. Za ovo poslovno leto plan je znatno ambiciozniji, jer se očekuje prihod od čak 68 miliona dinara. Samo od pruženih usluga trebalo bi da bude inkasirano oko 63 miliona dinara, planirano je ulaganje oko 5,4 miliona dinara, od čega četiri miliona čine krediti poslovnih banaka.

Grad Leskovac prihvatio je učešće u sufinansiranju projekata iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji u Srbiji, kojim je obuhvaćen i završetak Gradske autobuske stanice „Gas“.

– Ukupna vrednost učešća grada u ovim projektima je 25 miliona dinara – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, napominjući da zainteresovani za kupovinu poslovnog prostora u okviru treće faze Autobuske stanice, mogu da budu uvereni da je lokalna samouprava ozbiljna u nameri da završi taj objekat.

Dragana Stošić, pomoćnica leskovačkog gradonačelnika i predsednica Upravnog odbora Gasa, ocenjuje da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi Gradska autobuska stanica bila završena, a preuzete obaveze ispunjene.

Do posla – uz protekciju

Na Autobuskoj stanici „Legasa“, sada JP „Gas“, prema poslednjim podacima, zaposlena su 74 radnika, a niko nije primljen posle raspisanog oglasa ili konkursa, već po preporuci rukovodstva vladajućih stranaka koje imaju odbornike u lokalnoj samoupravi. Oni su preuzimani iz drugih firmi, gde su, uglavnom, radili na određeno vreme. O načinu prijema radnika raspravljano je u više navrata i u samom preduzeću, a pre godinu dana, posle najave da će biti zaposleni novi radnici, došlo je i do obustave rada, koja je prekinuta posle obećanja čelnika lokalne samouprave da se zaustavlja svaki prijem radnika u Legasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari