Meksički državljanin Umberto Lil Garsija pogubljen je u američkoj državi Teksas zbog silovanja i ubistva američke devojčice nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu koju je uložila Bela kuća da mu se poštedi život. Garsija (38) dobio je smrtonosnu inekciju u četvrtak ujutru.


Administracija predsednika Baraka Obame prethodno je saopštila da će SAD presudom Vrhovnog suda prekršiti međunarodne obaveze. Lilu nije rečeno da može da dobije pristup zvaničnicima meksičkog konzulata, što je kršenje Bečke konvencije. Sat vremena pre no što je odveden u smrtonosnu komoru, Vrhovni sud je sa pet nasuprot četiri glasa dozvolio izvršenje presude.

Teksaška Komisija za uslovne kazne takođe je odbila da zaustavi izvršenje presude, dok guverner Teksasa Rik Peri nije želeo da interveniše. U smrtonosnoj komori Lil je prihvatio odgovornost za zločine. Kada je smrtonosna injekcija počela da deluje, osuđenik je uzviknuo: „Živeo Meksiko!“

Portparolka Stejt departmenta izjavila je u četvrtak ujutru da je federalna vlada održala brifing sa američkim Vrhovnim sudom i podržala Lilov zahtev da se pogubljenje odloži do kraja godine, izvestio je Bi-Bi-Si.

Bela kuća je tražila odlaganje izvršenje kazne da bi Kongres mogao da razmotri zakon o stranim državljanima kojima nije omogućen pristup konzulatima pre nego što im je suđeno za zločine za koje se dobija smrtna kazna. Meksička vlada je uoči pogubljenja saopštila da taj čin smatra kršenjem međunarodnog prava. „Prema Bečkoj konvenciji svi imaju pravo na podršku svoje matične zemlje kada se suočavaju sa sudskom procedurom u nekoj stranoj državi“, navodi se u saopštenju meksičkog ministarstva spoljnih poslova.

Još 50 Meksikanaca pred smrtnom kaznom

Umberto Lil Garsija bio je jedan od 51 državljanina Meksika koji čekaju na izvršenje smrtne kazne i koji su predmet naredbe koju je 2004. doneo Međunarodni sud pravde (ICJ). ICJ je saopštio da njihove presude treba ponovo razmotriti jer im nije bio omogućen pristup konzulatima. Tadašnji predsednik SAD Džordž Buš rekao je teksaškim zvaničnicima da treba da postupaju u skladu s naredbom, ali je Vrhovni sud doneo odluku da je on prekoračio svoja ovlašćenja. U avgustu 2008. Teksas, koji je tvrdio da njegovi sudovi nisu obavezani odredbama ICJ, pogubio je Meksikanca Hosea Medelina. „Ako počinite najgnusnije zločine u Teksasu, možete očekivati da se suočite sa smrtnom kaznom u skladu s našim zakonima, kao što je to bio ovaj slučaj“, rekla je Ketrin Kesinger, portparolka Suda u Teksasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari