Više od hiljadu benzinskih pumpi u Francuskoj ostalo je danas bez goriva, a više skladišta nafte blokirali su železničari i prevoznici koji protestuju zbog najvljene vladine reforme penzionog sistema. Za danas je najavljen novi dan mobilizacije širom Francuske, dan je pre zakazanog glasanja o novom zakonu u gornjem domu francuskog parlamenta, po kojemu se predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Sarkozijeva vlada tvrdi da infrastruktura neće biti blokirana uprkos višednevnom štrajku rafinerija, zbog kojeg je zatvoreno više stotina benzinskih stanica. U predgrađu Pariza radnike naftne industrije pokušavaju da rasteraju policajci. Razlog sukoba je plan koji se vezuje za predsednika Nikolu Sarkozija da se starosna granica za odlazak u penziju podigne. Francuski omladinci su u protestima stali u prve redove kako bi zaštitili starije sugrađane, a ujedno bili odgovorni prema svojoj budućnosti.

– Sve je pod kontrolom. Neće biti blokirane ni kompanije, ni saobraćaj ni putevi – izjavio je ministar industrije Kristijan Estrozi.

Radnici 12 francuskih rafinerija blokirali su pristup pojedinim skladištima goriva na jugu zemlje. Železnički saobraćaj, međutim, zbog štrajka zaposlenih već funkcioniše na minimalnom režimu. Francuski premijer Fransoa Fijon je upozorio da je blokada vitalnih infrastruktura nezakonita.

Analitičari predviđaju da će ova sedmica biti prelomna za Sarkozijev plan reforme penzijskog sistema. Štrajkovi kamiondžija i železničara nadovezuju se na štrajkove zaposlenih u naftnoj industriji i očekuje se još masovniji izlazak Francuza na ulice u nameri da primoraju Sarkozija da povuče penzioni zakon pre odlučujućeg glasanja u Senatu, u sredu. Sarkozi nije proteklih meseci poklekao pred zahtevima da povuče zakon o reformi, ukazujući na „rupu“ u penzijskom fondu.

Štrajkovi su počeli kada je vlada najavila uvođenje zakona o reformi penzijskog sistema kojom je predviđeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 na 62 godine, kao i da isplata pune penzije počne tek kada penzioner napuni 67 godina. Više od milion ljudi protestovalo je u nekoliko francuskih gradova zbog najavljene reforme penzionog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari