Premijerno prikazan dokumentarni film “Moj mijelom: spemni za nove korake” 1Foto: Udruženje obolelih od Multiplog MIjeloma

Tokom marta, meseca posvećenog multiplom mijelomu, podižemo glas o bolesti koja često ostaje neprepoznata. Potrebni su novi koraci u prepoznavanju bolesti i bolja dostupnost terapije za efikasno lečenje, saopšteno je iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

„Mart je mesec posvećen multiplom mijelomu, drugom po učestalosti raku krvi. To nije bolest samo starijih ljudi, već sve češće pogađa i mlađe“, navodi se u saopštenju.

U Evropi je više od 50.900 novoobolelih od multiplog mijeloma u 2020.1, a u Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 500 novih pacijenata.

Udruženja pacijenata iz Centralne Evrope su se okupila kako bi snimila dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za nove korake”, koji je premijerno prikazan 21. marta 2023. godine u Ljubljani.

Kako je saopšteno, premijeri su prisustvovali pacijenti, predstavnici udruženja pacijenata, zdravstveni radnici i novinari, koji su dali podršku obolelima od multiplog mijeloma.

Dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za nove korake” je iskrena podrška svima koji se neumorno bore protiv ove bolesti.

Kroz 6 priča pacijenata iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske saznajemo o izazovima, potrebnoj podršci i dostupnim terapijskim opcijama.

Cilj filma je da se pacijentima, njihovim porodicama i negovateljima pruži podrška u teškim trenucima kada se suočavaju sa dijagnozom ili prolaze kroz lečenje. Takođe, film se obraća zdravstvenim radnicima koji učestvuju u lečenju i nezi pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari