Preminula najstarija planinarka na svetu Jelena Minardi 1Foto: FB/Planinarsko društvo "Preslap"

Najstarija planinarka na svetu, učiteljica u penziji, Jelena Minardi iz Niša preminula je danas u 103. godini, saopštilo je Planinarsko društvo „Preslap“ čiji je bila član.

Iz „Preslapa“ su kazali da je Minardi napustila ovaj svet „kao istinska velikanka, žena koja je obeležila epohe, prosvetna radnica, svedok istorije, jedna od najvećih planinarki Srbije i Evrope“.

Kako su naveli, preminula je danas u poslepodnevnim satima.

„Kao što je do kraja života bila aktivna na planinarenju i rekreaciji, tako je uvek u srcu nosila svoj Niš, jug Srbije, a najviše Radan planinu koju je najviše volela“, naveli su iz Planinarskog društva „Preslap“ na svojoj FB stranici.

Minardi je 22. aprila proslavila 102. rođendan, a na prigodnoj svečanosti u njenom domu, od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski dobila je rođendansku tortu i štapove za planinarenje, jer je u to vreme još učestvovala u planinarskim akcijama.

Ona je tada kazala da je za 60 godina koliko planinari, obišla brojne planine u Srbiji i inostranstvu, medju kojima je i Mon Blan, ali da joj je uvek najomiljenija bila Radan planina.

„Kada sam imala 96 godina prepešačila sam 14 kilometara na fruškogorskom maratonu. Sada ne mogu puno da pešačim, ali predjem dva, tri kilometra. Zdravlje me ne služi više dobro, slabo vidim i čujem“, rekla je tom prilikom Minardi.

Svaki odlazak na planinu, dodala je, produžio joj je život za po dve godine, a upravo joj je planinarenje pomoglo da preživi ogromnu porodičnu tragediju, pogibiju snahe i jedinog unuka u saobraćajnoj nesreći.

Mladima je poručila da vreme provode u prirodi i na planinama, a ne u kafićima i uz mobilne telefone.

Mesto i datum sahrane Jelene Minardi biće naknadno odredjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari