Preminuo Dušan Čkrebić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije 1Foto: pixabay/ congerdesign

Nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Dušan Čkrebić umro je u Beogradu u 95. godini, saopštio je SUBNOR.

Dušan Čkrebić rođen je 7. avgusta 1927. godine u Nišu, osnovnu školu pohađao je u Vrnjačkoj Banji i Kragujevcu.

Bio je đak Kragujevačke gimnazije u kojoj je maturirao 1947. godine, a bio je dobrovoljac na Sremskom frontu kao borac Trećeg kragujevačkog bataljona Prve proleterske brigade.

Iz rata se vratio odlikovan Ordenom uza hrabrost i oficirskim činom.

Završio je Elektrotehnički fakultet.

U Republici Srbiji bio je podsekretar u Republičkom sekretarijatu za privredu, pri čemu se posebno bavio energetskim razvojem Republike Srbije. Bio je predsednik Privredne komore Srbije. Potom predsednik Izvršnog veća SR Srbije (1974-1978.), predsednik Skupštine SR Srbije (1978-1982), predsednik CК Saveza komunista Srbije (1982-1984.) i predsednik Predsedništva Srbije (1984-1986.).

Bio je nosilac više domaćih i stranih odlikovanja, među kojima su Jugoslovenski orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, Orden rada sa crvenom zastavom, francuski Orden Legije časti reda Velikog oficira i francuski Orden za nacionalne zasluge komandirskog reda, italijanski orden Merito Bella Repubblica Italijana, kao i najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save prvog stepena, navodi se u saopštenju.

Čkrebić je preminuo 7. aprila, a povodom njegove smrti telegrame saučešća porodici uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SUBNOR Srbije Vidosav Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari