Preminuo Jagoš Purić, istaknuti fizičar i nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta 1Foto: Fizički fakultet

Nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta, prof. dr Jagoš Purić preminuo je u Beogradu u 81. godini. Jedan je od naših najcitiranijih naučnika, i ostavio je neizbrisiv trag – u nauci i javnom životu.

Jagoš Purić je rođen u selu Kovren, 1942. godine, blizu Bijelog Polja u Crnoj Gori. Posle sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, odlazi u Beograd i postaje student Prirodno-matematičkog fakulteta na Grupi za fiziku gde je diplomirao kao jedan od najboljih studenata.

Magistarsku titulu stiče sa svega 27, a doktorsku sa 30 godina. Na početku karijere radi kao profesor gimnazije ali ubrzo postaje asistent na matičnom fakultetu.

Docent je postao u 31. godini, zatim vanredni profesor, a potom redovni profesor u 42. godini. Jagoš Purić je predavao predmete Primenjena spektroskopija i Fizika atoma. Radio je i kao profesor ememritus.

Osnivač je i nekadašnji direktor Centra za nauku i tehnološki razvoj.

Kao istaknuti fizičar iz oblasti fizike plazme ostavio je iza sebe stotine studenata, magistranata i doktoranata.

Sarađivao je sa elitnim svetskim naučnim centrima u Kalamu, Parizu i Osaki.

Napisao je nekoliko udžbenika i zbirki zadataka iz fizike. Njegova doktorska disertacija nosi naziv Ispitivanje Štarkovog širenja i pomeranja spektralnih linija neutralnih atoma i jona u plazmi“.

Postao je rektor Beogradskog univerziteta 1998. godine ukazom Vlade Srbije.

Posle promena nakon 5. oktobra 2000, Purić prestaje da obavlja funkciju rektora Beogradskog univerziteta, a nasleđuje ga Marija Bogdanović.

Tokom njegovog mandata, prorektori su bili Predrag Đorđević, Maja Levi Jakšić i Nikola Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari