Preminuo novinar Rastko Guzina 1Foto: UNS

Jedan od najstarijih novinara u Srbiji Rastko Guzina preminuo je jutros u Beogradu, u 95. godini, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Rastko Guzina rođen je 27. januara 1925. godine u Bosanskom Brodu. Novinarsku karijeru počeo je posle Drugog svetskog rata. Studirao je u Zagrebu i uporedo počeo da piše u zagrebačkom „Studentskom listu“.

Završio Visoku novinarsko-diplomatsku školu u Beogradu 1953. godine. Pisao je za „Motorizaciju“, novinsku agenciju „Jugopres“, „Ekonomsku politiku“ i „Večernje novosti“. Bio je zamenik glavnog urednika, a zatim i direktor OUR-a „Novosti“.

Direktor lista „Borba“ bio je sredinom sedamdesetih godina. Bio je i direktor Poslovne zajednice izdavača novina Jugoslavije. Nakon odlaska u penziju, bio je jedan od najboljih aktivista UNS, čiji je član od 1950. godine.

Bio je član Uprave UNS i predsednik Aktiva veterana. Obnovio je Novinarsku školu UNS koju su pod njegovim rukovođenjem završile 22 generacije. Do pre mesec dana vodio je UNS fond za pomoć novinarima „Dobrica Kuzmić“, kaže se u saopštenju.

Dobitnik je Nagrade za životno delo „Svetozar Marković“ UNS 1998. godine i Zlatne povelje 2005. godine. Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari