Rudnik olova, zlata i cinka Lece, nekadašnja žila kucavica nerazvijene opštine Medveđa, na jugu Srbije, ponovo se našao u žiži interesovanja, i to zbog pokušaja nekadašnjih rudara da blokadom magistralnog puta od Leskovca do Prištine, u selu Negosavlju, skrenu pažnju na svoj višegodišnji problem.

Posle dugog sudskog sporenja, 155 rudara dobilo je pravosnažne presude za isplatu neizmirenih plata, ali ih nisu naplatili iako je rok bio septembar minule godine. Po sudskim odlukama, svakom rudaru je pripalo od 150 do 400 hiljada dinara, a ta sredstva, koja se odnose na period od 2001. do 2003. godine, trebalo je da budu namirena iz tzv. stečajne mase.

Rudar Miroslav Šuković kaže da su rudari rešeni da svakog četvrtka pokušaju blokadom puta da se izbore za svoja prava, jer im to jedino preostaje pošto su preduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da zaštite svoj pravni status.

– Ne razumemo se mi u propise, ali je čudnovato da ne možemo da ostvarimo svoja prava ako se zna da na računu rudnika ima dovoljno stredstava – kaže Šuković.

Tu ocenu potvrđuje i predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković, ali je razlog trenutnog neizmirivanja obaveza radnicima što prioritet imaju neku drugi poverioci.

Rudnik olova Lece prodat je pre dve godine za devet i po miliona evra, što je bila početna cena. Proizvodnja je u međuvremenu delimično pokrenuta i jedan broj radnika vraćen na posao. Miodrag Bogićević, koji je kupio rudnik, kaže da će uskoro do posla doći 200, a u narednih nekoliko godina posao će biti obezbeđen za još 400 rudara.

– Kako se rudnik bude oporavljao, tako će i broj rudara biti veći, što će doprineti i preporodu ovoga kraja – precizira Miroslav Bogićević, vlasnik šabačkog koncerna Farmakom u čijem je sastavu četrnaest rudokopa širom Srbije.

U Medveđi će biti sagrađena i nova poslovna zgrada u kojoj bi boravili stručnjaci koji dolaze u ove krajeve, kako bi pomogli razvoj rudnika i njegov brži oporavak.

– Rudnik olova, zlata i cinka Lece decenijama je bio okosnica razvoja Medveđe, a sada se nadamo brzom oporavaku, jer nam je želja da radom u rudniku pristojno žive mnoge porodice – kaže Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

U rudniku Lece je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka radilo čak 1.000 rudara. Proizvodnja je u rudniku stala 2001. godine, iako je ruda decenijama imala najfiniji sadržaj zlata u Evropi. Lece je zatvoreno 2004. godine, a dve godine kasnije uveden je stečaj

Na jalovištu tri tone zlata

Prema ranijim procenama stručnjaka, na jalovištu rudnika Lece nalaze se oko tri tone zlata, a u rudokopu rezerve olova, zlata i cinka dovoljne su za normalnu eksploataciju u narednih pedeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari