Deset radnica novopazarske Fabrike trikotaže „Raška“ dvadeset pet dana protestuju zbog neisplaćenog socijalnog programa, nepovezanog radnog staža i neplaćenih doprinosa. Pre devetnaest dana, u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika, započele su štrajk glađu.

-Kući se ne vraćamo i istrajaćemo u našim zahtevima. Ako nam ne ispune zahteve, načinićemo nove korake od kojih će zanemeti svi, kaže Jasminka Milutinović, predsednica Štrajkačkog odbora. Pre desetak dana upućeni su zahtevi ministarstvima ekonomije i rada i socijalne politike. Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je prošle godine za socijalni program uplaćeno više od 26.121.000 dinara, da nisu dobijene valjane informacije kako su sredstva potrošena i još tada upućen je predmet budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija „jer postoji osnovana sumnja da je direktor prekršio proceduru za isplatu otpremnina“. Esad Nicević, regionalni poverenik Sindikata „Nezavisnost“ za Sandžak Danas tvrdi da je Poreska uprava zaustavila postupak hipoteke do daljnjeg i da je Ministarstvo ekonomije obećalo da će „retroaktivno za ove radnice odraditi socijalni program“. Fabrika trikotaže za porez duguje 1,7 miliona evra i sva nepokretna imovina je pod hipotekom.

-Prostorija u kojoj se nalaze ove žene je mala i zagušljiva. Vidljivi su iscrpljenosti i uznemirenost, usled stresa povišen je krvni pritisak. Među ovim ženama ima hroničnih bolesnika i intervenišemo često – kaže dr Mersala Aličković-Islamović, načelnica novopazarske Hitne službe. Osim, lekarskih ekipa u prostor u kojem se štrajkuje ne ulazi niko. Prošlog vikenda štrajkačice je posetila delegacija Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije i uručila novčanu pomoć od 100.000 dinara i neophodne lekove. Fabrika trikotaže „Raška“ drugi put je privatizovana prošle godine. Od 300 nekada zaposlenih u matičnom pogonu radi samo još 26 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari